Bahan bahannya
- 1 ekor Ikan Tenggiri Segar *di potong setengah inci tebal
- Serbuk Kunyit *untuk menggoreng ikan
- 1 biji Bawang Holland *di hiris kasar
- 1 / 2 inci Halia *di hiris kasar
- 1-2 ulas Bawang Putih *di hiris kasar
- 4- 5 biji Cili Padi *ditumbuk atau dikisar
- 2 sudu besar Cuka Masakan
- 3/ 4 cawan Air
- Kicap lemak manis *mengikut citarasa anda
- Garam dan gula untuk perasa
- Minyak masak secukupnya
Cara caranya
- Bersihkan dan potong Ikan Tenggiri (taburkan serbuk kunyit)
- Kemudian, gorengkan Ikan Tenggiri yang garing
- Selepas itu, tumis Cili Padi, Bawang Putih dan Halia masukkan Bawang Holland yang dihiris kasar berserta ikan tenggiri yg digoreng tadi.
- Masukkan kicap secukup rasa dan air masukkan garam dan gula untuk perasa
- Jangan lupa renjiskan cuka masakan, gaul rata
- Kemudian, boleh lah diangkat dan hidangkan selamat mencuba!
0 Response to "Resepi Ikan Tenggiri Masak Kicap Lemak Manis Pedas"
Post a Comment