Kali ini, resepi kurma ini tidak menggunakan herba-herba seperti kayu manis dan buah keras. Cukup la serbuk rempah kurma. Ada diantara kita, lebih gemar kuah kurma daging menjadi sedikit kering.
Bahan-Bahan:
- 400gram Daging - dipotong sedikit nipis
- 5 ulas Bawang Merah - dihiris
- 3 ulas Bawang Putih - dihiris
- 1/2 in Halia - dihiris
- 2 sudu besar Rempah Kurma
- 1 1/2 cawan Air
- 2/3 cawan Santan Segar
- 2 biji Ubi Kentang - dipotong wedges
- 3 - 5 biji Cili Hijau
- Garam -secukup rasa
- Gula - secukup rasa
- Minyak
- Daun Ketumbar
Cara-cara Memasak
- Panaskan Minyak dan masukkan bahan-bahan yang dihiris
- Tumiskan sehingga terbit bau yang wangi.
- Masukkan Rempah Kurma yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau
- Biarkan sehingga pecah minyak , Kemudian masukkan Daging. Gaul rata.
- Biarkan daging masak dan sebati dengan kuah seketika, kemudian tambahkan air
- Biarkan ia merenih sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang
- Apabila daging menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat, masukkan Santan Segar, Garam dan sedikit Gula. Kacau rata
- Masak lagi lebih kurang 5 -10 minit dan boleh masukkan tomato (jika mahu) dan Cili hijau hiasan.
- Masak sehingga kepekatan kuah dan kekeringan yang dikehendaki dan bolehlah dihidangkan.
0 Response to "Resepi Kurma Daging yang Ringkas"
Post a Comment