Gambar dari puan mariani |
Bahan-bahan yang diperlukan
- 1 kilogram Perut Lembu
- 1 Gengam Cili Api
- 1 inci Kunyit Hidup
- Sedikit Serbuk Kunyit
- 3 batang Serai - diketuk
- Santan Pekat dan Cair dari 1 biji kelapa
- 1 helai Daun Kunyit- hiris halus
- Garam *secukup rasa
- Air secukupnya
- Cuci sehingga bersih perut lembu dan kemudian rebus hingga ia menjadi empuk . (kalau nak cepat guna saja Pressure Cooker)
- Apabila sudah masak dan empuk, toskan/buang air rebusannya dan potong kecil.
- Sementara itu, Tumbuk hingga halus Cili Api dan Kunyit Hidup.
- Kemudian, masukkan Perut , Cili Api dan Kunyit yang ditumbuk halus, Air , Serai dan Santan Cair ke dalam periuk, masak sampai mendidih.
- Selepas itu, masukkan sedikit demi sedikit Santan Pekat , kacau sehingga rata.
- Akhir sekali, taburkan daun kunyit yang dihiris halus dan perisakan dengan Garam secukup rasa.
- Boleh tambahkan asam belimbing buluh atau nenas jika ada, pasti lebih kick !!
- Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Perut Masak Lemak Cili Api"
Post a Comment