Resepi Sambal Sotong Kembang berKacang yang Lazat

Masakan yang sangat sesuai untuk dimakan bersama nasi putih sebagai lauk atau nasi lemak sebagai sambal. Malah, buat ratah pon jadi ni. Resepi yang diberi nama sambal sotong kembang bersama kacang.


Bahan-bahan nya :

  1. 2 ekor sotong kembang
  2. Suku cawan kacang tanah
  3. 2 sudu besar sos tiram
  4. 1 biji bawang besar - hiris nipis
  5. 2 senduk minyak masak
  6. Setengah cawan air asam jawa 
  7. Garam 
  8. Gula
  9. Bahan-bahan kisar halus :
    1. 20 biji cili kering - buang biji dan direbus
    2. 1 biji bawang besar
    3. 5 ulas bawang putih
    4. 7 ke 8 biji bawang merah
    5. 1 inci halia
Cara-cara nya :

  1. Goreng kacang tanpa minyak(sangai) dan buang kulitnya Kemudian kisar kasar dan ketepikan
  2. Bersihkan sotong kembang dan bilas sedikit bersama limau nipis atau air asam jawa untuk mengelak dari rasa hanyir
  3. Kemudian hiris sotong kembang mengikut kesukaan masing-masing
  4. Panaskan air sehingga mendidih dan rebus sotong kembang selama lebih kurang seminit. Kemudian toskan airnya
  5. Panaskan minyak dan tumis bawang besar yang dihiris nipis sehingga kekuningan
  6. Masukkan pula bahan kisar halus dan masak di atas api perlahan sehingga pecah minyak
  7. Masukkan sotong kembang, kacang kisar dan sos tiram. Masak sehingga kuah pekat dan perasakan bersama garam dan gula secukup rasa
  8. Sudah rasa sedap. Padam kan api
  9. Siap untuk dihidang
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.

0 Response to "Resepi Sambal Sotong Kembang berKacang yang Lazat"

Post a Comment