Resepi Ringkas untuk Sahur PART 5 : Ikan Siakap Kukus halia

Di bulan Puasa ini kami akan post resepi ringkas yang boleh dibuat untuk lauk masakan sahur anda. Jom kita tengok resepi apa pula untuk part 5 atau boleh dipanggil sahur yang kelima. Resepi ikan siakap kukus halia.


Bahan-bahan nya :
  1. 1 ekor Ikan Siakap 
  2. 2 inci halia – hiris halus
  3. 3 biji bawang merah – hiris halus
  4. 2 ulas bawang putih – hiris halus
  5. 10 biji cili padi – dipotong
  6. daun ketumbar - dihiris
  7. Daun bawang
  8. Setengah batang lobak merah – hiris memanjang
  9. 2 ke 5 cendawan shitake – hiris halus
  10. 1 biji Air limau nipis
  11. 2 sudu besar Sos Tiram
  12. 2 sudu besar Kicap Cair
  13. 1 sudu kecil Gula
  14. 4 sudu besar Air

Cara-cara nya yang mudah :
  1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur
  2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata
  3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20 ke 25 minit
  4. Siap untuk di hidang
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.

0 Response to "Resepi Ringkas untuk Sahur PART 5 : Ikan Siakap Kukus halia"

Post a Comment