Resepi Ringkas untuk Sahur PART 6 : Asam Pedas ikan Kembung

Di bulan Puasa ini kami akan post resepi ringkas yang boleh dibuat untuk lauk masakan sahur anda. Jom kita tengok resepi apa pula untuk part 6 ini. Resepi asam pedas ikan kembung.


Bahan-bahan nya :
  1. 3 ke 5 ekor ikan kembung
  2. Bahan kisar :
    1. 10 ke 20 cili kering
    2. 1 labu bawang besar
    3. 3 ulas bawang putih
    4. 1 inci halia
    5. Setengah inci kunyit
    6. Belacan
  3. 2 biji Tomato
  4. Daun kesum
  5. 4 ke 8 biji bendi
  6. Air asam jawa
  7. Garam
  8. Gula
Cara-cara menyediakan nya :
  1. Tumis bahan kisar dan belacan sehingga naik minyak
  2. Masukkan buah tomato kisar, air asam jawa dan air secukupnya
  3. Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan bendi
  4. Apabila ikan masak sesuaikan rasa dan last masukkan daun kesum
  5. Kacau seketika dan siap untuk dihidang
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun.

0 Response to "Resepi Ringkas untuk Sahur PART 6 : Asam Pedas ikan Kembung"

Post a Comment