Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 1 biji Sayur Petola
- 2 biji Ubi Kentang
- 1 peket Suun/Fucuk
- 1 biji Telur
- Air *secukupnya
- 2 biji Bawang Merah*ditumbuk lumat
- 2 ulas Bawang Putih *ditumbuk lumat
- segengam Ikan Bilis atau Udang Kering *direndam seketika
- Serbuk Maggi cukuprasa *secukupnya
Cara-cara untuk menyediakannya
- Bersihkan sayur petola , kupas permukaan kulit yang keras dan potong.
- Sementara itu, rendam suun dan fucuk sehingga kembang.
- Kemudian, kupas kulit ubi kentang dan potong empat
- Setelah selesai, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi
- masukkan ikan bilis atau udang kering yang telah direndam.
- Kemudian, masukkan air , biarkan ia berkuah dan mendidih.
- Masukkan Ubi kentang, biarkan ia menjadi empuk.
- Selepas itu, masukkan sayur petola
- Perisakan dengam serbuk maggi cukuprasa
- Masukkan Telur, Suun dan Fucuk, kacau seketika dan boleh padamkan api dapur.
- Siap dan sedia untuk dihidang.
0 Response to "Resepi Sayur Petola Tumis Air"
Post a Comment