sumber dari google |
Bahan-bahan:
- 200gram Tepung Beras
- 50gram Tepung Pulut
- 1 Biji Kelapa Parut
- 100gram Gula pasir
- Garam
- Panaskan kuali yang pertama dan bersedia untuk menggoreng tanpa minyak
- Goreng kelapa parut hingga garing dan wangi - kacau berterusan
- Padamkan api dapur, apabila kelapa parut sudah wangi dan kering
- Kemudian panaskan, kuali kedua dan bersedia untuk menggoreng tanpa minyak
- Goreng tepung beras dan tepung pulut dengan api yang perlahan selama 10-15minit - kacau berterusan
- Langkah seterusnya,masukkan kelapa parut yang sudah digoreng tadi bersama 100 gram gula pasir dan sedikit garam. Gaul kesemua bahan hingga sebati (selama 5minit)
- Sejukkan seketika, kemudian masukkan adunan sagoon ke dalam pengisar,
- Kisarkan sagoon sepintas lalu, agar sagoon tidak terlalu kasar atau tidak terlalu halus (sedang-sedang sahaja)
- Masukkan ke dalam plastik aiskrim malaysia supaya mudah untuk dimakan.
0 Response to "Resepi Sagon Kelapa "
Post a Comment