Resepi Ikan Goreng Berkuah Tauchu

Tauchu adalah kacang soya yang direbus serta diperam beberapa minggu untuk dijadikan sebagai bahan perisa atau juga dikenali sebagai paste didalam sesuatu masakan. Pada kebiasaannya, Tauchu sering digunakan didalam sajian Masakan Melayu, Cina dan Indonesia. Tauchu amat sesuai digandingkan bersama-sama ikan atau ayam yang digoreng garing dan ranggup. Mari kita cuba resepi yang berasaskan tauchu ini.

Sumber dari google
   

Bahan-bahannya :-
  1. Ikan atau Ayam (ikut kegemaran - kembung, cencaru, bawal)
  2. 3 sudu besar taucu manis
  3. 4 biji cili hijau - dibelah dua serta dibuang biji nya
  4. 1 biji timun - dipotong tegak
  5. 2 labu bawang besar - dimayang kasar
  6. 4 ulas bawang putih - dihiris separa halus
  7. 4 ulas halia - dihiris separa halus
  8. Gula - secukup perasa
  9. Garam - secukup perasa
  10. 2 sudu besar pati asam jawa adabi
  11. 3 cawan air
  12. Minyak masak
Langkah-langkahnya:
  1. Panaskan sedikit minyak, goreng ikan dengan separa goreng.
  2. Tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar hingga kekuningan dan wangi.
  3. Masukkan air,  taucu, cili hijau, timun dan pati asam jawa. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan yang digoreng separa garing tadi . 
  5. Masukkan gula dan garam secukup perasa.
Selamat mencuba !

0 Response to "Resepi Ikan Goreng Berkuah Tauchu "

Post a Comment