Bahan -bahan & Perkakas yang digunakan
- 150 gram - Kacang Soya
- 1000 ml - Air
- 1 sudu teh : GDLpowder / gypsum powder/ sekko (semua nama seangkatan dengannya - boleh dpt di kedai2 bahan kek atau pastry
- 1 1/2 sudu besar : Tepung Jagung
- 1/2 cawan : Air Suam
- 2 helai : Daun Pandan
- Penapis kain , bekas kedap udara dan tahan panas
Bahan - Bahan untuk membuat Air Gula Merah
- Seketul gula melaka - dihiris tipis
- 1 cawan : Gula Pasir
- 3 cawan : Air
- Sehelai : Daun Pandan
Cara-caranya
- Basuh biji kacang soya dengan bersih dan rendam ia selama 4 jam
- Selepas 4jam , basuh kacang soya dan ramas sehingga kulit kacang soya tersebut tertanggal, kemudian masukkan kacang soya dan air didalam pengisar, dan kisarkan
- Kemudian, tapis dan perah kacang soya yang telah dikisar dengan menggunakan penapis kain
- Masak air soya bersama 2 helai daun pandan.
- Masak sehingga 20 minit dan biarkan ia betul-betul mendidih.
- Sentiasa kacau untuk mengelakkan bahan menjadi hangit dan membuak
- Sementara menunggu air kacang soya itu masak, bancuh sekko, tepung jagung bersama air suam (Bancuhan sekko)
- Setelah itu, masukkan bancuhan sekko tadi ke dalam bekas kedap & serta tahan panas
- Curahkan air kacang soya yang sudah mendidih tadi kedalam bekas yang berisi bancuhan sekko.
- Cedok buih yang timbul dipermukaan tdi dengan segera agar ia tampak rata dan sekata.
- Tutup bekas dengan segera & biarkan ia selama sejam
- Barulah ia sedia untuk dihidangkan bersama air sirap gula merah
0 Response to "Resepi Homemade Tau Fu Fah "
Post a Comment