Cara-cara untuk membuat Telur Masin

Ada dikalangan perempuan yang masih tidak tahu cara untuk membuat sendiri telur masin di rumah. Jom lihat macamana cara-cara untuk buat telur masin. 



Bahan Utama :


  • 10 Biji Telur Itik
  • 1 Cawan Penuh Garam Kasar
  • 6 Cawan Air Panas
  • Balang

Cara-caranya sangat mudah:

  1. Didihkan Air, Masukkan Garam Kasar. Biarkan garam menjadi larut di dalam air. Setelah larut, padamkan api, Sejukkan seketika.
  2. Basuh dan bersihkan Telur Itik
  3. Kemudian masukkan Telur Itik ke dalam balang, curahkan Air Garam yand sudah sejuk.
  4. Pastikan semua Telur betul-betul ditenggelami Air.
  5. Tutupkan balang tersebut, Peramkan ia selama 14hari, di tempat yang gelap
  6. Setelah cukup 14hari, bolehlah tukar Air rendaman dengan air biasa serta boleh di simpan dalam peti sejuk . Apabila terasa ingin makan Telur masin barulah direbus.
  7. Semoga memberi manfaat kepada semua, Selamat Mencuba

0 Response to "Cara-cara untuk membuat Telur Masin"

Post a Comment