- 10 Biji Telur Itik
- 1 Cawan Penuh Garam Kasar
- 6 Cawan Air Panas
- Balang
Cara-caranya sangat mudah:
- Didihkan Air, Masukkan Garam Kasar. Biarkan garam menjadi larut di dalam air. Setelah larut, padamkan api, Sejukkan seketika.
- Basuh dan bersihkan Telur Itik
- Kemudian masukkan Telur Itik ke dalam balang, curahkan Air Garam yand sudah sejuk.
- Pastikan semua Telur betul-betul ditenggelami Air.
- Tutupkan balang tersebut, Peramkan ia selama 14hari, di tempat yang gelap
- Setelah cukup 14hari, bolehlah tukar Air rendaman dengan air biasa serta boleh di simpan dalam peti sejuk . Apabila terasa ingin makan Telur masin barulah direbus.
- Semoga memberi manfaat kepada semua, Selamat Mencuba
0 Response to "Cara-cara untuk membuat Telur Masin"
Post a Comment