Feeling rasa nak makan macam ala-ala kenduri. Jom la kita buat Acar Jelatah ini, lepas itu boleh pula masak Ayam Masak Merah.. Fuhh sedap nya..
Bahan-bahannya:
- 1 Biji Nenas saiz kecil (dibuang kulit dan dipotong kecil)
- 4 Biji Timun (dihiris nipis)
- 3 Biji Bawang besar (dihiris nipis)
- 4 Batang Lobak Merah (diricik halus)
- 3 Tangkai Cili Merah (dihiris nipis)
- 2 Tangkai Cili Padi *Tambahkan tahap kepedasan
- 5 Sudu Besar Cuka Masakan
- Gula *secukup rasa
- Garam *secukup rasa
- Jus Perahan Limau Nipis
Cara-cara penyediaan:
- Kupas, Bersihkan dan Potong Nenas , Timun, Lobak Merah, Bawang Besar, Cili Merah, Cili Padi.
- Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk yang besar.
- Masukkan Gula, Garam, Gula serta Perahan Jus Limau Nipis.
- Gaulkan kesemua bahan hingga rata dan sebati
- Sedia untuk dihidang, sesuai dimakan bersama Nasi Tomato, Nasi Minyak dan Nasi Dagang
- Selamat mencuba , jika suka dengan resepi ini. Boleh la share pada rakan-rakan anda.
0 Response to "Resepi Acar Jelatah Timun yang penuh dengan Rasa"
Post a Comment