Resepi Acar Jelatah Timun yang penuh dengan Rasa

Feeling rasa nak makan macam ala-ala kenduri. Jom la kita buat Acar Jelatah ini, lepas itu boleh pula masak Ayam Masak Merah.. Fuhh sedap nya..


Bahan-bahannya:
  • 1 Biji Nenas saiz kecil (dibuang kulit dan dipotong kecil)
  • 4 Biji Timun (dihiris nipis)
  • 3 Biji Bawang besar (dihiris nipis)
  • 4 Batang Lobak Merah (diricik halus)
  • 3 Tangkai Cili Merah (dihiris nipis)
  • 2 Tangkai Cili Padi *Tambahkan tahap kepedasan
  • 5 Sudu Besar Cuka Masakan 
  • Gula *secukup rasa
  • Garam *secukup rasa
  • Jus Perahan Limau Nipis
Cara-cara penyediaan:
  1. Kupas, Bersihkan dan Potong Nenas , Timun, Lobak Merah, Bawang Besar, Cili Merah, Cili Padi.
  2. Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk yang besar.
  3. Masukkan Gula, Garam, Gula serta Perahan Jus Limau Nipis.
  4. Gaulkan kesemua bahan hingga rata dan sebati
  5. Sedia untuk dihidang, sesuai dimakan bersama Nasi Tomato, Nasi Minyak dan  Nasi Dagang
  6. Selamat mencuba , jika suka dengan resepi ini. Boleh la share pada rakan-rakan anda.

0 Response to "Resepi Acar Jelatah Timun yang penuh dengan Rasa"

Post a Comment