Resepi untuk nubis-nubis yang baru nak berjinak-jinak ke dapur, hari ini saya nak kongsikan Resepi Assam Pedas Ikan Pari . Bahan-bahan yang diperlukan sangat mudah didapati dan untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit. Sesuai dijadikan menu hidangan pada waktu makan malam, kerana ianya tidak bersantan. Jom kita tengok apa bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara penyediakannya.
Bahan A :
- 500 Gram Ikan Pari ( dibersihkan )
- 5-7 Biji Kacang Bendi
- 1 Biji Tomato ( dipotong 4 )
- 1/2 Cawan Air Asam Jawa
- 5 Tangkai Daun Kesum
- 1 Daun Kantan
- 3 Cawan Air
- Minyak Masak
- Garam *secukup rasa
Bahan B ( Dikisar ) :
- 20 Tangkai Cili Kering
- 1 Biji Bawang Besar
- 3 Biji Bawang Merah
- 3 Ulas Bawang Putih
- 1 Sudu Kecil Serbuk Kunyit
Cara Memasak :
- Panaskan Minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan berbau wangi
- Kemudian, setelah bau wangi masukkan Air Asam Jawa dan juga Air. Renehkan sehingga mendidih.
- Masukkan Ikan, Kacang Bendi dan Daun Kesom & Kantan, Kacau dan biarkan ia sehingga mendidih sekali lagi.
- Masukkan Tomato dan Garam , perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak , kuahnya likat dan sayur lembut.
- Dah siap, cepatkan . Sekejap sahaja, boleh la dihidangkan bersama Nasi Putih.
0 Response to "Resepi Asam Pedas Ikan Pari "
Post a Comment