Resepi Kuih Tepung Torak Tok Wan

Tepung Torak adalah kuih tradisi yang terkenal dikalangan rakyat negeri di Utara Malaysia, rasanya berlemak manis dan manis dapat menawan selera mereka dikala terbitnya matahari ( Sarapan) . Biar pun telah pudar dari pandangan kerana ditenggelam dengan kepelbagaian kuih-kuih moden , Masih ada lagi permintaan dan segelintir rakyat malaysia yang masih membuat kuih ini secara kecil-kecilan dan dijual di pasar malam, pasar tani dan bazar ramadan. Jom kita tengok resepi ini, mana tahu bila kempunan nanti boleh cuba buat.. =)

sumber dari google
Google




Bahan-bahan utama :
  • 1 Cawan Tepung Beras 
  • 2 Cawan Santan 
  • 1/2 Cawan Gula 
  • Air Daun Pandan - asli 
  • Air Kapur 
  • Garam *secukup rasa 
  • Daun pisang
  • Tali / Getah 
Cara membuatnya:
  1. Pertama, campurkan Tepung Beras , Santan, Air Daun Pandan, Gula, Air kapur dan juga Garam ke dalam periuk.
  2. Kacau adunan di atas dapur, dengan api yang sederhana sehingga sebati dan lekat.
  3. Setelah sebati, sejukkan seketika. 
  4. Sementara itu, boleh ambil Daun pisang dan gulungkan dengan kayu bulat untuk dibuat kelongsong/torak.
  5. Punjut di sebelah bawah dengan mengikatnya dengan tali atau getah.
  6. Tuang adunan ke dalam torak.
  7. Punjut di sebelah atas dan ikat dengan tali.
  8. Rebus torak di dalam air hingga masak.


0 Response to "Resepi Kuih Tepung Torak Tok Wan"

Post a Comment