- Kerang (separa rebus/steam)
- 1 Ikat Daun Pucuk Paku (separa rebus/steam)
- Taugeh - (separa rebus/steam)
- 1-2 Limau Nipis
- 3 Biji Bawang Merah (dihiris)
- 1 Cawan Santan (pekat)
- 3 Sudu Besar Kerisik
- Garam dan Gula
Bahan-bahan untuk dikisar:
- 5 Batang Serai
- 1/2 Inci Halia
- 1 inci Lengkuas
- 5-6 Tangkai Cili Padi
- Belacan Bakar
Cara-cara untuk membuat Kerabu Pucuk Paku Berkerang :
- Rebus atau steam seketika satu persatu Pucuk Paku, Taugeh, dan Kerang *jangan terlalu lama nanti akan lembik dan berair
- Tos dan biarkan seketika
- Sementara itu, Kisarkan bahan-bahan untuk dikisar
- Tuangkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam mangkuk yang besar,
- Kemudian masukkan Kerisik , Air Perahan Limau Nipis, Santan, Bawang, Garam dan Gula
- Selepas itu, barulah masukkan Pucuk Paku, Taugeh dan Kerang. Sila gaulkan kesemua bahan hingga sebati rasanya.
- Sedia untuk dihidang. Pasti berselerakan, boleh juga dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama nasi.
0 Response to "Resepi Kerabu Pucuk Paku Kerang"
Post a Comment