Ayam Kung Pao bukan Ayam Kunfu ya.. hahaha.. rasanya masin manis pedas, amat sesuai dimakan dikala waktu makan malam atau makan tengahari. Bahan-bahan dan cara-cara untuk memasaknya adalah seperti dibawah
Bahan-Bahannya :-
- 2 Keping Dada Ayam, hiris sederhana besar, cuci dan toskan*
- 1 Sudu Besar Sos Tiram
- 1/2 Sudu Besar Lada Sulah
- 1 1/2 Sudu Besar Tepung Jagung
- 1/2 Biji Cili Benggala Merah didadu
- 1/2 Biji Cili Benggala Hijau didadu
- 4 kuntum cendawan butang segar, hiris kasar (boleh ganti yg dalam tin atau abaikan)
- 8 Tangkai Cili Kering, Hiris serong
- 4 Ulas Bawang Putih *cincang halus
- 1 Genggam Kacang Gajus, digoreng keemasan, toskan
- 1 1/2 Sudu Besar Sos Hoisin jenama life
- 1 Sudu Besar Kicap Cair
- 1/2 Sudu Besar Kicap Pekat
- 1/4 Sudu Kecil Minyak Bijan
- Gula *secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Mula-mula, perapkan Isi Ayam bersama Sos Tiram, Lada Sulah dan Tepung Jagung selama 30 minit
- Kemudian panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak, angkat dan toskan.
- Tinggal kan kurang lebih 2 sudu besar minyak masak.
- Masukkan cili kering dan tumis hingga harum, tambah bawang putih, tumis lagi, masukkan cendawan, kedua-dua cili benggala. Kacau rata.
- Masukkan sos hoisin, kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, gula dan gajus tadi, kacau hingga mesra. Tambah ayam dan gaul hingga sos menyaluti daging ayam.
- Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit kicap cair lagi. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.
0 Response to "Resepi Ayam Kung Pao "
Post a Comment