Resepi Ayam Kung Pao

Ayam Kung Pao bukan Ayam Kunfu ya.. hahaha.. rasanya masin manis pedas, amat sesuai dimakan dikala waktu makan malam atau makan tengahari. Bahan-bahan dan cara-cara untuk memasaknya adalah seperti dibawah




Bahan-Bahannya :-
  • 2 Keping Dada Ayam, hiris sederhana besar, cuci dan toskan*
  • 1 Sudu Besar Sos Tiram
  • 1/2 Sudu Besar Lada Sulah
  • 1 1/2 Sudu Besar Tepung Jagung
  • 1/2 Biji Cili Benggala Merah didadu
  • 1/2 Biji Cili Benggala Hijau didadu
  • 4 kuntum cendawan butang segar, hiris kasar (boleh ganti yg dalam tin atau abaikan)
  • 8 Tangkai Cili Kering, Hiris serong
  • 4 Ulas Bawang Putih *cincang halus
  • 1 Genggam Kacang Gajus, digoreng keemasan, toskan
  • 1 1/2 Sudu Besar Sos Hoisin jenama life
  • 1 Sudu Besar Kicap Cair
  • 1/2 Sudu Besar Kicap Pekat
  • 1/4 Sudu Kecil Minyak Bijan
  • Gula *secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Mula-mula, perapkan Isi Ayam bersama Sos Tiram, Lada Sulah dan Tepung Jagung selama 30 minit
  2. Kemudian panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak, angkat dan toskan.
  3. Tinggal kan kurang lebih 2 sudu besar minyak masak. 
  4. Masukkan cili kering dan tumis hingga harum, tambah bawang putih, tumis lagi, masukkan cendawan, kedua-dua cili benggala.  Kacau rata.
  5. Masukkan sos hoisin, kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, gula dan gajus tadi, kacau hingga mesra. Tambah ayam dan gaul hingga sos menyaluti daging ayam.
  6.  Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit kicap cair lagi. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas.

0 Response to "Resepi Ayam Kung Pao "

Post a Comment