Tau Sar Piah adalah sejenis biskut tradisi masyakarat Cina, yang kini mula mendapat perhatian pada semua golongan, segenap lapisan umur dan masyarakat Malaysia. Jika di amati, cara pembuatan nya pastri nya hampir sama dengan cara membuat Biskut Tart Telur, atau Pie . Mari kita cuba buat kuih ini.
Doh A:-
Doh A:-
- 120 Gram Tepung Gandum
- 60 Gram Shortening (lemak sayur)
Doh B:-
- 120 Gram Tepung Gandum
- 30 Gram Gula Aising
- 30 Gram Shortening (lemak sayur)
- 50 - 60 ml Air
Untuk Inti:-
- 250 Gram Kacang Merah
- Air
- 1 Ketul Gula Melaka
- Gula Putih/Perang *ikut kemanisan sendri
- Secubit garam.
- 3 Sudu Besar Minyak Jagung atau Minyak Masak
- Daun pandan
- 3 Sudu Besar Tepung Gandum
Bahan Lain:-
- 1 Kuning Telur
- Sedikit Bijan Hitam/Biasa
Cara-cara membuatnya:-
Untuk Membuat Inti Kacang Merah
- Rebus Kacang merah sampai lembut. Matikan api dan biarkan sejuk sebentar.
- Masukkan Kacang Merah tadi ke dalam pengisar masukkan bersama lebihan air rebusan kacang tadi Kisar sampai separa halus.
- Jika rasa air tidak cukup tambah sedikit air lagi.
- Masukkan kacang yang sudah dikisar tadi ke dalam periuk bersama Gula ,Garam ,Daun Pandan dan Air
- Masak sehingga menjadi pekat.
- Masukkan Tepung Gandum.kacau sebati.
- Apabila adunan kacang merah sudah agak pekat masukkan minyak jagung. kacau sekali lagi hingga sebati, Padamkan api dan sejukkan.
- Bulat/Gentilkan inti menjadi seperti biji makjun
Untuk Membuat Doh
- Bancuh doh A dan B secara berasingan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada mangkuk adunan.
- Rehatkan doh 30 minit.
- Kemudian bagi2kan doh A dan B kepada 15 bahagian yang sama besar.
- Ambil satu doh B, leperkan dan letakkan sebiji doh A. Balut doh tadi dan canai memanjang. Gulung dari bawah ke atas.
- Kemudian canai gulungan tadi (pastikan gulungan tadi berada dalam keadaan lurus menghadap kita). Kemudian gulung lagi sekali, seperti mula2 tadi.
- Buat untuk semua doh dan ketepikan.
- Tutup dengan plastic cling buat sementara.
Untuk Membuat Tau Sa Pia
- Ambil satu biji doh tadi, canai doh lebih kurang berdiameter 10 cm.
- Letak sebiji inti dan balut kemas2 dan susun dalam dulang pembakar.
- Buat hingga habis. Sapu kuning telur dan tabur sedikit bijan.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 20 minit.
- Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang
0 Response to "Resepi Biskut Tau Sar Piah Versi Kacang Merah"
Post a Comment