Nak Sihat, Kita Bakar
Nak Sedap, Kita Goreng
Nak Malas, Kita Beli..hehehe..
Selepas digoreng |
- 2kg Isi ayam dipotong dadu dan kecil (ambil bahagian peha, kepak, dada, )
- 3 Batang Serai (ditumbuk lumat)
- 5 Ulas Bawang Merah (ditumbuk lumat)
- 5 Ulas Bawang Putih (ditumbuk lumat)
- 2 Inci Halia (ditumbuk lumat)
- 2 Inci Kunyit Hidup (ditumbuk lumat)
- 2 Sudu Besar Rempah Ketumbar
- 1 Sudu Besar Jintan Manis
- 1 Sudu Besar Minyak Bijan
- Garam
- Gula
- Daun Pandan & Lidi Tooth pick untuk membungkus *cari daun yang lebar
- Gaul semua bahan di dalam sebuah bekas kecuali daun pandan. Perap selama sejam. Sedia untuk dibalut.
- Masukkan / Sumbat 2-3ketul ke dalam daun pandan.
- Balut sama seperti membalut ketupat palas.
- Sedia untuk digoreng / dibakar atau dikukus.
- Sedap dicicah dengan sos Ala Thai..
- Tips untuk simpan buat frozen , Kukus selama 10minit dan simpan dalam peti sejuk
- Kalau nak makan, boleh goreng/bakar panas-panas.
0 Response to "Resepi Ayam Pandan Mewangi"
Post a Comment