Bahan-Bahan
- Kulit Popia
- Minyak Masak
- Ubi Kentang *di potong dadu
- Ayam Cincang *boleh digantikan dengan Daging atau Sayur-mayur
- Bawang Putih
- Bawang Besar
- Serbuk Kari Babas *Perisa Daging
- Garam , Gula & Perisa *Secukup Rasa
- Air Secukupnya
- Putih Telur ( untuk buat gam)
- Daun Kari * aroma
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar & bawang putih yang telah ditumbuk/ di potong .
- Masukkan serbuk kari dan sedikit air. Masukkan gula. Tumis sekejap sehingga berubah warna.
- Masukkan daun kari
- Masukkan ayam/ daging yang telah dicincang. Gaul sehingga rata.
- Masukkan kentang yang telah dipotong dadu.
- Masukkan air bagi elakkan kentang hangus.
- Masak sehingga kentang dan ayam/ daging menjadi lembut , kering sedikit dan betul-betul empuk bagi menghasilkan inti yang sangat sedap.
- Masukkan garam & perisa.
Cara-cara melipat kulit samosa
- Ambil kulit popia, dan gulung inti menjadi samosa bentuk tiga segi. Dan gamkan kulit popia bahagian last bagi melekat dan tidak terbuka. ( Cara menggulung ada dilampirkan gambar di bawah )
2. Panaskan minyak masak, dan goreng sehingga garing.
0 Response to "Resepi Samosa Ayam Gila Kentang"
Post a Comment