Resepi Rebung Masak Cili Api Power

Okay la, Hari ini cik nak kongsikan sedikit info tentang Rebung, bagi anak-anak dara, atau para newbie isteri yang baru berjinak-jinak ke dapur, pasti tidak pasti Apa itu Rebung kan? Macamana rupa dia? hehe..Kalau kita wiki, Rebung ini adalah tunas kecil yang terdapat di akar Pokok Buluh, Jadi jenis-jenis rebung ini bergantung pada jenis pokok buluh itu sendiri. Lazimnya, rebung ini mempunyai bau yang kurang enak, tetapi isinya sedap dan berkhasiat. Okay cukuplah intro pasal Rebung ni, Jom kita intai resepi yang terfeymes yang biasa bonda-bonda kita masak.

Kredit : zanabilisgorengberlada

Bahan-bahan Utama:


  1. 300 Gram Rebung
  2. 250 Gram Udang *size sederhana
  3. 3 Batang Serai *diketuk
  4. 3 Helai Daun Kunyit *dihiris
  5. 1 Keping Asam Keping
  6. Santan Pekat
  7. Garam *secukup rasa
  8. Gula *secukup rasa


Bahan-bahan yang perlu dikisar :

  1. 15-20 Biji Cili Api *mengikut tahap kepedasan
  2. 1 Inci Kunyit Hidup
  3. 8 Biji Bawang Merah
  4. 6 Ulas Bawang Putih


Cara-cara untuk memasak:

  1. Bersihkan rebung dahulu dengan air garam dan direbus . Kemudian ditoskan , biar ia seketika
  2. Masukkan kesemua Bahan yang telah dikisar, Santan serta Serai ke dalam periuk kemudian kacau sehingga sebati
  3. Setelah kuah mula mendidih, masukkan Rebung, Udang, Garam dan masak lagi hingga keluar minyak
  4. Jika Udang, dan Rebung sudah masak bolehlah ditutup apinya.
  5. Siap untuk dihidangkan


0 Response to "Resepi Rebung Masak Cili Api Power"

Post a Comment