Resepi Bubur Manis Asyura

Bubur Asyura tidak perlu tunggu sehingga Hari Asyura, Jika tahu resepinya, setiap hari pun kita boleh nikmati bubur asyura dengan kuantiti yang sedikit.


Bahan-bahannya
  • 2 Cawan Tepung Beras
  • 3 Cawan Santan Pekat  
  • 1 Sudu Kecil Garam
  • 3 Cawan Santan Cair
  • 1 Cawan Gula Merah ( dimasak dengan 1 cawan air hingga larut dan tapiskan)
  • 3/4 Cawan Gula Putih *tahap kemanisan bergantung pd individu
  • Segenggam Kacang Tanah 
  • Segenggam Kacang Kuda
  • Segenggam Kacang Hijau *direndam 3 jam kemudian direbus hingga lembut
  • Semangkuk Ubi Keledek *dipotong dadu dan direbus hingga lembut
  • Semangkuk Pisang *dipotong bulat
  • 1 Tin Jagung Manis *brand adabi 
  • 3 Sudu Besar Sagu Halus
  • 3 Helai Daun Pandan
Cara-cara menyediakannya :
  1. Pertama, Kisarkan Tepung Beras dengan 3 Cawan Santan Cair dan tapiskan. 
  2. Kemudian, satukan semua bahan kecuali pisang ke dalam kuali besar atau periuk besar. 
  3. Kacau hingga masak dengan menggunakan api yang perlahan.
  4. Apabila sudah pekat, boleh masukkan hirisan pisang. 
  5. Kacau lagi adunan bubur sehingga benar-benar masak dan tidak melekat dikuali
  6.  Asyura yang sudah masak bolehlah dialihkan ke dalam loyang.
Perkongsian resipi dari sis Roslina Omar

0 Response to "Resepi Bubur Manis Asyura "

Post a Comment