Bubur Asyura tidak perlu tunggu sehingga Hari Asyura, Jika tahu resepinya, setiap hari pun kita boleh nikmati bubur asyura dengan kuantiti yang sedikit.
Bahan-bahannya
- 2 Cawan Tepung Beras
- 3 Cawan Santan Pekat
- 1 Sudu Kecil Garam
- 3 Cawan Santan Cair
- 1 Cawan Gula Merah ( dimasak dengan 1 cawan air hingga larut dan tapiskan)
- 3/4 Cawan Gula Putih *tahap kemanisan bergantung pd individu
- Segenggam Kacang Tanah
- Segenggam Kacang Kuda
- Segenggam Kacang Hijau *direndam 3 jam kemudian direbus hingga lembut
- Semangkuk Ubi Keledek *dipotong dadu dan direbus hingga lembut
- Semangkuk Pisang *dipotong bulat
- 1 Tin Jagung Manis *brand adabi
- 3 Sudu Besar Sagu Halus
- 3 Helai Daun Pandan
Cara-cara menyediakannya :
- Pertama, Kisarkan Tepung Beras dengan 3 Cawan Santan Cair dan tapiskan.
- Kemudian, satukan semua bahan kecuali pisang ke dalam kuali besar atau periuk besar.
- Kacau hingga masak dengan menggunakan api yang perlahan.
- Apabila sudah pekat, boleh masukkan hirisan pisang.
- Kacau lagi adunan bubur sehingga benar-benar masak dan tidak melekat dikuali
- Asyura yang sudah masak bolehlah dialihkan ke dalam loyang.
Perkongsian resipi dari sis Roslina Omar
0 Response to "Resepi Bubur Manis Asyura "
Post a Comment