Bila tengok gambar nampak meyelerakan. Nak tahu sedap atau tidak, kena la cuba resepi di bawah.
- 500 gram Daging Lembu *dipotong seperti kuib, cuci dan rebus hingga empuk
- 1 Sudu Besar Tepung Gandum
- Secubit Garam
- 1 Biji Bawang Besar *potong bulat dan leraikan
- 1 Biji Cili Benggala *Hijau, Merah
- 1/2 Inci halia* hiris dan potong panjang
- 3 Biji Bawang Putih*ditumbuk halus
- 1/2 Sudu besar Biji Lada Hitam *ditumbuk hancur, tidak terlalu halus sangat
- 2 Sudu Besar Sos Tiram
- 1 Sudu Besar Kicap
- Garam dan gula *secukup rasa
- 1/4 Cawan Air
- Basuh , Cuci dan Toskan daging. Kemudian gaul rata dengan tepung gandum dan secubit garam. Goreng seketika hingga daging perang, angkat dan toskan.
- Tinggalkan lebih kurang 3 Sudu besar minyak. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan sos tiram dan lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.
- Masukkan daging, kicap pekat dan Cili Benggala, gaul rata dan tambah air. Masak dengan api sederhana hingga pekat.
- Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa, kacau rata. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
- Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas bersama nasi putih.
0 Response to "Resepi Daging Kuah Black Pepper "
Post a Comment