Resepi Daging Kuah Black Pepper

Bila tengok gambar nampak meyelerakan. Nak tahu sedap atau tidak, kena la cuba resepi di bawah. 

Bahan-bahannya 
  1. 500 gram Daging Lembu *dipotong seperti kuib, cuci dan rebus hingga empuk
  2. 1 Sudu Besar Tepung Gandum
  3. Secubit Garam
  4. 1 Biji Bawang Besar *potong bulat dan leraikan
  5. 1 Biji Cili Benggala *Hijau, Merah 
  6. 1/2 Inci halia* hiris dan potong panjang
  7. 3 Biji Bawang Putih*ditumbuk halus
  8. 1/2 Sudu besar Biji Lada Hitam *ditumbuk hancur, tidak terlalu halus sangat
  9. 2 Sudu Besar Sos Tiram 
  10. 1 Sudu Besar Kicap 
  11. Garam dan gula *secukup rasa
  12. 1/4 Cawan Air
Cara-cara untuk memasaknya:

  1. Basuh , Cuci dan Toskan daging.  Kemudian gaul rata dengan tepung gandum dan secubit garam. Goreng seketika hingga daging perang, angkat dan toskan. 
  2. Tinggalkan lebih kurang 3 Sudu besar minyak. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan sos tiram dan lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.
  3. Masukkan daging, kicap pekat dan Cili Benggala, gaul rata dan tambah air. Masak dengan api sederhana hingga pekat.
  4.  Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa, kacau rata. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
  5.  Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas bersama nasi putih.



0 Response to "Resepi Daging Kuah Black Pepper "

Post a Comment