Siapa suka Ikan Jaket angkat tangan? hahaha.. Okay, resepi ini untuk mereka yang tidak begitu pandai masak, tapi boleh la. Sebab Resepi dan bahan-bahan punya la ringkas gila. Pejam sebelah mata pun sudah boleh masak resepi ini. hehe..Selamat Mencuba
Bahan Dapur yang diperlukan :
- 2-3 Ekor Ikan Cencaru
- 3 Sudu Besar Cili Kering *yang sudah dikisar kasar
- 3 Ulas Bawang Putih
- 4 Ulas Bawang Merah
- Sedikit Belacan
- Gula
- Garam
- Serbuk Kunyit
- Air Asam Jawa
Cara cara untuk memasak:
- Basuh dan siang Ikan Cencaru. Kemudian dibelah belakang, Lumurkan Ikan Cencaru bersama Garam & Serbuk Kunyit.
- Sementara itu, tumbuk dengan lesung batu Bawang Putih & Merah serta belacan.
- Kemudian Masukkan dan Gaulkan hingga sebati Cili Kering yang dikisar kasar, Sedikit Garam, Gula dan dua sudu Air Asam Jawa.
- Setelah sebati, masukkan bahan yang digaul ke bahagian belakang ikan yang dibelah tadi.
- Panaskan minyak secukupnya. Goreng ikan sehingga garing.
- Sedia dihidang. Selamat mencuba
- Tips : Sebenarnya Ikan jaket juga boleh di Grill dan Dibakar. Terpulang pada individu.
0 Response to "Resepi Ikan Cencaru BerJaket "
Post a Comment