Resepi Ikan Cencaru BerJaket


Siapa suka Ikan Jaket angkat tangan? hahaha.. Okay, resepi ini untuk mereka yang tidak begitu pandai masak, tapi boleh la. Sebab Resepi dan bahan-bahan punya la ringkas gila. Pejam sebelah mata pun sudah boleh masak resepi ini. hehe..Selamat Mencuba




Bahan Dapur yang diperlukan : 
  1. 2-3 Ekor Ikan Cencaru
  2. 3 Sudu Besar Cili Kering *yang sudah dikisar kasar
  3. 3 Ulas Bawang Putih
  4. 4 Ulas Bawang Merah
  5. Sedikit Belacan
  6. Gula
  7. Garam
  8. Serbuk Kunyit
  9. Air Asam Jawa


Cara cara untuk memasak: 

  1. Basuh dan siang Ikan Cencaru. Kemudian dibelah belakang, Lumurkan Ikan Cencaru bersama Garam & Serbuk Kunyit.
  2. Sementara itu, tumbuk dengan lesung batu Bawang Putih & Merah serta belacan.
  3. Kemudian Masukkan dan Gaulkan hingga sebati Cili Kering yang dikisar kasar, Sedikit Garam, Gula dan dua sudu Air Asam Jawa.
  4. Setelah sebati, masukkan bahan yang digaul ke bahagian belakang ikan yang dibelah tadi.
  5. Panaskan minyak secukupnya. Goreng ikan sehingga garing.
  6. Sedia dihidang. Selamat mencuba
  7. Tips : Sebenarnya Ikan jaket juga boleh di Grill dan Dibakar. Terpulang pada individu.  

0 Response to "Resepi Ikan Cencaru BerJaket "

Post a Comment