Bahan-bahan nya :
- 2 Cawan Santan Pekat
- 2 Cawan Gula Merah
- 1 Cawan Gula Pasir
- 2 Cawan Tepung Pulut
- 1 Cawan Air
- Garam
- Daun Pandan
Gambar bahan-bahan Mamajue - Google |
- Masukkan Gula Merah dan Gula Pasir bersama 1 Cawan Air ke dalam kuali
- Simpulkan Daun Pandan dan masukkan ke dalam kuali , kemudian kacau sehingga gula menjadi larut di dalam air dan Tapiskan air gula itu.
- Di bekas yang lain, Bancuhkan Santan Pekat bersama Tepung Pulut, Kacau sehingga sebati dan tapiskan bancuhan tiu.
- Kemudian, Gabungkan kedua-kedua bancuhan (Air Gula bersama bancuhan Santan & Tepung tadi) ke dalam Kuali, Taburkan sedikit Garam untuk menaikkan rasa lemak-lemak manis.
- Sejurus selepas itu, Masakkan adunan di atas api yang sederhana dan pastikan ia sentiasa dikacau sehingga menjadi pekat. Jangka masa untuk menggacau adunannya dalam lebih kurang 45minit.
- Bila sudah pekat , kenyal dan warnanya bertukar menjadi gelap , ia menandakan Dodol sudah siap dimasak. Boleh la, tuang ke dalam loyang atau talam kecil.
- Biarkan ia sejukkan terlebih dulu supaya mudah untuk di potong nanti.
- Senangkan.. Maknanya hari-hari boleh nikmati Dodol.
0 Response to "Resepi Dodol Express"
Post a Comment