Resepi Siput Lala Bertumis Pedas

Amboi - amboi..amboi.. Pergi Tesco pagi tadi, ada pula Siput Lala yang segar pula terdampar, Apa lagi sebat la..rezeki kan.  Mungkin sekarang, musim Siput Lala mendarat, Ramai yang sibuk beli tadi. Sudah sampai rumah, baru fikir nak masak apa.  Jom kita cuba resepi yang sangat ringkas ini. Pasti tidak menggecewakan. 



Bahan-bahan Utama : 

  1. 1 Kilogram Siput Lala 
  2. 1 Cawan Air
  3. 1 Batang Serai - diketuk
  4. 1/2 Inci Halia - diketuk
  5. 3 Helai Daun Limau Purut
  6. 1 Sudu Besar Sos Tiram
  7. 2 Biji Limau Kasturi - Jus
  8. 1 Sudu Besar Sos Ikan
  9. Garam 
  10. Hirisan daun ketumbar untuk hiasan

Bahan-bahan yang perlu dikisar : 

  1. 6 Biji Bawang Merah
  2. 2 Ulas Bawang Putih
  3. 5 Biji Cili Merah 
  4. 5 - 6 Biji Cili Padi  - Jika memang gemar pedas 
  5. 2 Biji Buah Keras - dihiris 
  6. 3 Keping Hirisan Lengkuas
  7. Sedikit Belacan 

Cara-cara memasaknya :

  1. Rendam, dan cuci Siput Lala bersih-bersih dan kemudian toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali  
  3. Tumis Serai, Halia dan Bahan-bahan yang perlu dikisar tadi sehingga berbau wangi dan pecah minyak. Guna Api kecil dan sentiasa kacau . Masukkan Sos Tiram, kacau rata.
  4. Masukkan Siput Lala dan Daun Limau Purut, Gaul rata dan tuang sedikit Air. Kacau dan masak hingga Cengkerangnya terbuka (nak cepat, tutup permukaan kuali dengan penutup kuali). Tambah Jus Limau Kasturi dan Sos Ikan. 
  5. Gaul rata dan rasa, jika perlu baru tambah Garam secukup rasa. Tabur hirisan Daun Ketumbar  dan gaul sekali lagi sebelum dihidangkan.
  6. Selamat Mencuba !


0 Response to "Resepi Siput Lala Bertumis Pedas "

Post a Comment