Bahan-bahan Utama :
- 1 Kilogram Siput Lala
- 1 Cawan Air
- 1 Batang Serai - diketuk
- 1/2 Inci Halia - diketuk
- 3 Helai Daun Limau Purut
- 1 Sudu Besar Sos Tiram
- 2 Biji Limau Kasturi - Jus
- 1 Sudu Besar Sos Ikan
- Garam
- Hirisan daun ketumbar untuk hiasan
Bahan-bahan yang perlu dikisar :
- 6 Biji Bawang Merah
- 2 Ulas Bawang Putih
- 5 Biji Cili Merah
- 5 - 6 Biji Cili Padi - Jika memang gemar pedas
- 2 Biji Buah Keras - dihiris
- 3 Keping Hirisan Lengkuas
- Sedikit Belacan
Cara-cara memasaknya :
- Rendam, dan cuci Siput Lala bersih-bersih dan kemudian toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali
- Tumis Serai, Halia dan Bahan-bahan yang perlu dikisar tadi sehingga berbau wangi dan pecah minyak. Guna Api kecil dan sentiasa kacau . Masukkan Sos Tiram, kacau rata.
- Masukkan Siput Lala dan Daun Limau Purut, Gaul rata dan tuang sedikit Air. Kacau dan masak hingga Cengkerangnya terbuka (nak cepat, tutup permukaan kuali dengan penutup kuali). Tambah Jus Limau Kasturi dan Sos Ikan.
- Gaul rata dan rasa, jika perlu baru tambah Garam secukup rasa. Tabur hirisan Daun Ketumbar dan gaul sekali lagi sebelum dihidangkan.
- Selamat Mencuba !
0 Response to "Resepi Siput Lala Bertumis Pedas "
Post a Comment