Resepi Ikan Pepes Kelapa


Masakan Pepes atau Pais, 
 merupakan suatu cara khas dari Jawa Barat untuk memasak.  Kebiasaannya, Penduduk di Jawa Barat menggunakan kaedah mengukus atau membakar Ikan, Ayam, Tauhu dengan melumur sambal pedas seterusnya membalut dengan menggunakan Daun Pisang.  Amat enak dimakan pada waktu makan tengahari dan malam. Mari mencuba resepi ini. 





Ramuan -ramuannya adalah

  • 1 Ekor Ikan Kembung *siap disiang
  • 1/2 Cawan Kelapa Parut
  • 5 Biji Bawang Merah
  • 3 Biji Bawang Putih
  • 3-5 Tangkai Cili Api *ikut kepedasan masing-masing
  • 1 inci Kunyit Hidup
  • 1 inci Halia
  • 1 Batang Serai *racik halus
  • Garam *secukup rasa
Bahan untuk membungkus
  • Daun Pisang & Lidi *untuk membungkus
Cara-caranya :-

1. Tumbuk semua Bahan kecuali Ikan.
2. Selesai menumbuk Bahan tadi, Lumurkan pada Ikan
3. Bungkus Ikan dengan menggunakan Daun Pisang, sematkan dengan lidi.
4. Sedia untuk dimasak. Boleh dibakar atau dikukus. Saya bakar dalam Grill Papan.

0 Response to "Resepi Ikan Pepes Kelapa"

Post a Comment