Resepi Kacang Tumbuk Kulit Popia


Sudah jadi viral, kacang tumbuk kulit popia ini. Rangup, sedap . Mari kita buat sendiri tapi ia perlukan kesabaran yang tinggi tau. Selamat Mencuba



Bahan-bahannya
  • 5 Kilogram Kacang Tanah
  • 2 Kilogram Gula , *boleh juga guna Gula Icing
  • 4 paket Kulit Popia 
  • Minyak Masak
Cara -cara membuatnya :
Kelongsong Popia
  • Gulungkan Kulit Popia Licin dibahagian luar * supaya apabila menggoreng, kelongsong Popia tidak akan menggerutu
  • Susunkan Kulit Popia secara menegak, kemudian jemurkan dibawah sinaran matahari sampai kulit kelongsong Popia benar-benar keras dan kering. 
  •  Jika tidak cukup keras dan tidak kering, Apabila menggoreng Kelongsong Popia akan terbuka dan tidak akan menjadi bentuk bulat yang sempurna
Isi Kacang
  • Gorengkan Kacang Tanah hingga garing, asing dan buangkan kulit kacang itu.
  • Kisarkan kacang yang telah dibuang kulit sehingga halus
  • Kemudian Kisarkan juga Gula sehingga halus
  • Gaulkan kedua bahan diatas, hingga sebati
Kacang Tumbuk
  • Akhirnya, mampatkan adunan kacang dan gula ke dalam kelongsong Popia. 
  • Sudah Siap, semoga anda diberi kesabaran untuk mencuba resepi ini untuk pertama kali dan seterusnya. 

0 Response to "Resepi Kacang Tumbuk Kulit Popia "

Post a Comment