Sudah jadi viral, kacang tumbuk kulit popia ini. Rangup, sedap . Mari kita buat sendiri tapi ia perlukan kesabaran yang tinggi tau. Selamat Mencuba
Bahan-bahannya
- 5 Kilogram Kacang Tanah
- 2 Kilogram Gula , *boleh juga guna Gula Icing
- 4 paket Kulit Popia
- Minyak Masak
Cara -cara membuatnya :
Kelongsong Popia
- Gulungkan Kulit Popia Licin dibahagian luar * supaya apabila menggoreng, kelongsong Popia tidak akan menggerutu
- Susunkan Kulit Popia secara menegak, kemudian jemurkan dibawah sinaran matahari sampai kulit kelongsong Popia benar-benar keras dan kering.
- Jika tidak cukup keras dan tidak kering, Apabila menggoreng Kelongsong Popia akan terbuka dan tidak akan menjadi bentuk bulat yang sempurna
Isi Kacang
- Gorengkan Kacang Tanah hingga garing, asing dan buangkan kulit kacang itu.
- Kisarkan kacang yang telah dibuang kulit sehingga halus
- Kemudian Kisarkan juga Gula sehingga halus
- Gaulkan kedua bahan diatas, hingga sebati
Kacang Tumbuk
- Akhirnya, mampatkan adunan kacang dan gula ke dalam kelongsong Popia.
- Sudah Siap, semoga anda diberi kesabaran untuk mencuba resepi ini untuk pertama kali dan seterusnya.
0 Response to "Resepi Kacang Tumbuk Kulit Popia "
Post a Comment