- Kacang Kelisa / Kacang Botol ( potong senget )
- 3 Ulas Bawang Merah - Ditumbuk kasar
- 2 Ulas Bawang putih - Ditumbuk kasar
- 1 Sudu Besar Belacan
- 5-6 Tangkai Cili Padi
- 2 Sudu Besar Udang Kering - Ditumbuk kasar
- Ikan Bilis
- Minyak
Cara memasak :
- Panaskan minyak secukupnya
- Gorengkan sedikit Ikan Bilis terlebih dahulu
- Kemudian, tumis bahan yg di tumbuk kasar tadi sampai naik bau wangi dan sedikit garing. Masukkan kacang Kelisa dan gaul sekejap.
- Tambahkan sedikit garam, perasa dan sedikit air.
- Gaul sebati dan padamkan api.
- Jangan goreng terlalu lama untuk mengelakkan Kacang Kelisa lembik dan tidak rangup.
- Siap dan masak.
- Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Kacang Kelisa Goreng Belacan"
Post a Comment