Nasi Hujan Panas aka Nasi Warna Warni
- Beras Basmathi - 3 pot
- Air
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Buah Pelaga, Bunga Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis.
- Kiub ayam
- 3 Sudu Besar Minyak Sapi
- 3 Sudu Besar Minyak Masak
- Serai
- Daun Pandan
- Pewarna Masakan (Merah,Hijau & Kuning)
- Daun Bawang
- Bawang Goreng
Cara-caranya:
- Basuh Beras seperti biasa
- Kisarkan Bawang Merah, Bawang Puith dan Halia
- Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk nasi yang berisi Beras tadi
- Kemudian, masukkan Minyak Masak & Minyak Sapi, Buah Pelaga, Bunga Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis, Kiub Ayam dan Serai serta Daun Pandan. Kacaukan agar kesemua bahan menjadi rata bersama-sama beras.
- Masak Nasi seperti biasa
- Setelah masak, barulah kita renjiskan Pewarna Masakan ( Merah, Hijau & Kuning)
- Biarkan pewarna meresap seketika, Kemudian barulah digaulkan
- Boleh tambahankan Daun Bawang & Bawang Goreng untuk Menambah perisa yang menyelerakan
- Nasi Hujan Panas ini sesuai dimakan bersama ayam masak rose, dalca daging, rendang daging masak hitam
- Selamat Menjamu selera
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete