Resepi Nasi Hujan Panas

Menurut wikipedia, Nasi Hujan Panas ini berasal dari Terengganu, erm banyak juga Nasi Tradisional Melayu yang berasal dari sana ya. hahaha.. Nasi Hujan Panas biasanya dimasak untuk majlis kenduri kahwin/majlis keramaian/ majlis pertunangan. Sesuai dimakan bersama Ayam masak Rose, Kari Ayam, kuzi ayam, Dalca Daging serta acar . Jom kita tengok dan save dulu resepi ini.


Nasi Hujan Panas - Sumber Flick

Nasi Hujan Panas aka Nasi Warna Warni
  • Beras Basmathi - 3 pot 
  • Air
  • Bawang merah 
  • Bawang putih 
  • Halia
  • Buah Pelaga, Bunga Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis.
  • Kiub ayam 
  • 3 Sudu Besar Minyak Sapi
  • 3 Sudu Besar Minyak Masak
  • Serai
  • Daun Pandan
  • Pewarna Masakan (Merah,Hijau & Kuning)
  • Daun Bawang 
  • Bawang Goreng
Cara-caranya:
  • Basuh Beras seperti biasa
  • Kisarkan Bawang Merah, Bawang Puith dan Halia
  • Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk nasi yang berisi Beras tadi
  • Kemudian, masukkan Minyak Masak & Minyak Sapi, Buah Pelaga, Bunga Cengkih, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis, Kiub Ayam dan Serai serta Daun Pandan. Kacaukan agar kesemua bahan menjadi rata bersama-sama beras.
  • Masak Nasi seperti biasa  
  • Setelah masak, barulah kita renjiskan Pewarna Masakan ( Merah, Hijau & Kuning) 
  • Biarkan pewarna meresap seketika, Kemudian barulah digaulkan 
  • Boleh tambahankan Daun Bawang & Bawang Goreng untuk Menambah perisa yang menyelerakan
  • Nasi Hujan Panas ini sesuai dimakan bersama ayam masak rose, dalca daging, rendang daging masak hitam 
  • Selamat Menjamu selera

1 Response to "Resepi Nasi Hujan Panas"