Bahan-bahan yang diperlukan
- 1 cawan Kacang Dhal
- Isi Ayam , Leher , Tengkuk , Ayam
- Santan Pekat - dari sebiji kelapa
- 1 pek Serbuk Kari Daging - peket yang kecil
- Daun Kari
- 4 Serangkai - Halba, Buah Pelaga, Kulit Kayu Manis, & Bunga Lawang
- Ubi Kentang
- 1 biji Lobak Merah
- 2 Biji Terung - dipotong
- Kacang Panjang - sedikit
- Asam Keping
- Garam & Gula & Meggi Cukuprasa
- Bawang Merah - dihiris
- Bawang Putih - dihiris
Bahan-bahan yang perlu dikisar
- 5 ulas Bawang Putih - dikisar
- 1 ulas Bawang Besar - dikisar
- 2 ulas Bawang Merah - dikisar
- 1inci Halia - dikisar
- 3-4 Tangkai Cili Kering - dikisar
Cara-cara untuk menyediakannya
- Cuci bersih dan rebus Kacang Dhal dengan secubit Garam , lebih kurang 20 minit . Apabila Kacang Dhal menjadi lembut boleh lah padamkan Api dapur.
- Panaskan minyak masak, tumiskan buah Pelaga, Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang bersama Daun Kari sehingga naik bau wangi.
- Seterusnya masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan masukkan Serbuk kari ( bancuh dengan air terlebih dahulu) dan kacau sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan Santan dan kacau perlahan-lahan dengan api sederhana
- Masukkan Asam Keping, Kacang Dhal, Isi, Tengkuk, Leher Ayam. Seterusnya Masukkan Ubi Kentang dan Lobak Merah. Selepas 10 minit, masukkan Terung pula.
- Tambahkan sedikit air , masukkan Kacang Panjang dan perasakan dengan Gula, Garam serta Meggi CukupRasa secukup rasa anda.
- Kacau dan biar ia mendidih beberapa saat lagi, kemudian boleh padamkan api dapur.
- Di kuali yang lain, tumiskan sehingga wangi hirisan Bawang Merah dan Bawang Putih. Kemudian tuangkan terus ke dalam Kuah Dalca.
- Dah Siap dan sedia untuk dihidang.
0 Response to "Resepi Gulai Dalca Ayam"
Post a Comment