Resepi Sotong Masak Hitam


Jangan salah sangka tau, yang kantung ink Sotong ini tidak boleh dimakan, ianya sangat sedap dan berlemak. Ink sotong adalah digunakan sotong sebagai senjata jika diserang musuh, tidak perlu bimbang atau confuse ya..Jom cuba resepi dibawah.


Bahan-bahan yang perlu disediakan
  1. 4 Ekor Sotong Segar *size sederhana
  2. Minyak Masak
  3. 1 Tangkai Cili Merah *dihiris
  4. 1/2 Biji Bawang Besar *dihiris bulat
  5. 1 Biji Bawang Merah
  6. 1 Biji Bawang Putih *dihiris 
  7. 1 inci Kunyit Hidup *dihiris
  8. 1 Sudu Besar Sos Tiram
  9. 1 Sudu Besar Sos Cili
  10. 1 Sudu Besar Sos Tomato
  11. Garam dan Gula *secukup rasa
  12. Serbuk Lada Hitam *secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakan Sotong Masak Hitam adalah 
  1. Sotong dibersihkan dan potongkan membulat. Dakwat hitamnya jangan dibuang.
  2. Panaskan Minyak, tumiskan Bawang merah, bawang Putih, Kunyit Hidup dan Cili hingga garing
  3. Masukkan Sotong, pecahkan kantung ink pada Sotong tersebut, balik balikkan dan masak hingga Sotong lembut.
  4. Masukkan sedikit Sos tiram, Sos Cili dan Sos Tomato serta taburkan Garam dan Gula secukup rasa. Jangan lupa sekali dengan Serbuk Lada Hitam kasar  
  5. Masukkan Cili Merah atau Cili Padi *jika suka pedas dan Bawang Besar. Balik balikkan dan matikan api.
  6. Sedia untuk disajikan. 





0 Response to "Resepi Sotong Masak Hitam"

Post a Comment