Bahan-bahan untuk Doh Putih
- 500 Gram Tepung Gandum - diayak
- 3 Sudu Besar Planta
- 1 Sudu Kecil Garam
- Air - secukupnya
Bahan-bahan untuk Doh Pedas
- 500 Gram Tepung Gandum - diayak
- 10 Biji Bawang Merah
- 3 Ulas Bawang Putih
- 1 cm Lengkuas muda
- 1 Batang Serai
- 2 Sudu Besar Udang Kering - ditumbuk separa kasar
- 3 Sudu Besar Cili Kering dikisar (nak pedas tambah lagi)
- Garam secukup rasa
Cara-cara untuk membuatnya :
Doh Pedas
- Kisar Bawang Merah, Bawang Putih, Serai, Lengkuas dengan sedikit Air.
- Masukkan Tepung Gandum ke dalam bekas, kemudian tuangkan bahan-bahan yang dikisar bersama Udang Kering dan Garam , siramkan air sedikit
- Gaulkan semua, dan diselangi dengan Air sedikit demi sedikit, uli sebati sehingga menjadi Doh
Doh Putih
- Satukan dan GaulkanTepung , Planta dan Air Garam (Garam yang dilarutkan dengan sedikit air)
- Masukkan Air sedikit demi sedikit dan Gaulkan dan Uli sehingga menjadi Doh seperti Doh Pedas di atas
Kombinasi Doh Putih & Doh Pedas
- Bahagikan kedua-dua Doh menjadi bola-bola kecil
- Ambil 1 ketul bola Doh Putih canai sehingga nipis
- Begitu juga, dengan Doh Pedas
- Kemudian, letakkan Doh Pedas diatas Doh putih yang dicanaikan tadi
- Lenyekkan kedua-dua Doh agar melekat, kemudian gulungkan doh itu dengan kemas
- Ulangi proses ini sehingga ketul-ketulan kedua-dua Doh habis
- Simpan kan sebentar, Doh yang telah digulung di dalam peti sejuk
- Setelah 60 minit, keluarkan ia dan hiris Doh nipis senipisnya dengan menggunakan pisau yang tajam.
- Setelah itu, bolehlah panaskan minyak ke dalam kuali dan mula menggoreng kepingan doh hingga kekuningan dan rangup.
- Toskan dan sedia untuk dinikmati.
- Jika ada lebihan, simpankan di dalam bekas kedap udara.
0 Response to "Resepi Kerepek Bawang Spiral "
Post a Comment