Resepi Kuih Bingka Nagasari Berlapis


Satu lagi jenis kuih yang menggunakan pisang sebagai bahan utama. Sebenarnya, tidak ramai yang fimiliar dengan kuih Nagasari ini.  Pada kebiasaannya, kuih ini dimasak dan dibalut dengan daun pisang. Tetapi kali ini, admin kongsi cara yang lain sedikit. Selamat Mencuba. Resepi dan Gambar di inspirasikan dari cik ayuaudrey91.





Bahan-bahannya :

  • Setandan Pisang Raja - dibelah dua
  • 1 Cawan Tepung Beras
  • 2 Sudu Besar Tepung Ubi
  • 2 Sudu Besar Gula
  • 5 Cawan Santan
  • 1 Sudu Kecil Garam
  • Esen Vanilla
Cara Membuatnya :
  • Kupas Pisang, dibelah dua dan Kukus selama 15 minit - berikan di tepi seketika  
  • Satukan Tepung Beras, Santan, Gula, Garam, Esen Vanilla dan Tepung Ubi, Kacau rata dengan whisk sehingga rata.
  • Tapis bancuhan tadi ke dalam periuk. Kacau tanpa henti atas api sederhana hingga pekat dan kental. 
  • Kemudian matikan api. Biar suam
  • Sediakan Loyang segi 4, dioleskan dengan sedikit minyak dipermukaan dan tepi loyang.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang, ketebalannya mengikut selera masing-masing. 
  • Apabila sudah matang, susunkan Pisang yang dikukus tadi diatas lapisan adunan pertama. 
  • Tuangkan lagi adunan untuk lapisan kedua, susunkan pisang dan berlanjutan sehingga adunan dan pisang habis. 
  • Boleh dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dipotong. 

Selamat mencuba!!.

0 Response to "Resepi Kuih Bingka Nagasari Berlapis"

Post a Comment