Gambar dari Google |
Bahan A
- 5-10 Biji Pisang Nangka atau Pisang Tanduk
- 500 Gram Beras Pulut
- 300 ml Air
- 100 ml Santan Pekat
- Pewarna Hijau * ikut pada warna kesukaan anda
- 1 Sudu Kecil Garam
- 2 Helai Daun Pandan
Bahan B
- 1/2 Cawan Gula Pasir
- Sedikit air
- 1 Biji Kelapa Parut
- 1 Sudu Kecil Garam Buloh
- 1 Helai Daun Pandan
Cara penyediaan:
- Rendam Pulut dengan pewarna hijau lebih kurang 45 minit
- Kemudian ,Toskan dan kukus separuh masak , boleh masukkan Daun Pandan dan Santan
- Keluarkan Pulut dan ambil sedikit dan letak di atas plastik wrap atau daun pisang dan tekan biar rata ( macam nak buat kuih lopes) dan letakkan Pisang ditengahnya. Gulung dengan kemas.
- Kukus semula Pulut yg digulung tadi selama 15 minit atau sehingga masak. Keluarkan alas plastik dan ketepikan
- Sementara itu, boleh masak bahan -bahan B iaitu Gula dengan sedikit air dan letakkan daun pandan dan sedikit garam
- Apabila air mendidih tuangkan ke atas kelapa parut dan gaul rata
- Ambil pulut tadi yang dikukus tadi gaulkan dengan kelapa parut sebelum dipotong.
- Dah Siap. Senang kan?
- Selamat mencuba
0 Response to "Resepi Pulut Bangkok aka Pulut Dakap Pisang"
Post a Comment