Resepi Lokching Satay Ikan


Sudah lama tidak makan satay Ikan kan?Jom kita cuba pin kan dulu resepi dan cara pembuatan nya, tidak lah begitu rumit dan sukar.  Hidangkan ini sudah pasti dapat menawan perut anda seisi keluarga. 



Sumber dr google - sos pink
Bahan-bahan Utama

  • 6 Ekor Ikan Selayang - saiz besar
  • 500 Gram Tepung Ubi
  • 1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat
  • Garam - secukup rasa
  • 1 Biji Bawang Besar
  • Air-secukupnya
  • Lidi

Langkah-langkah untuk membuat Satay Ikan

  • Rebus , Perisikan dan buang tulang Ikan Selayang
  • Kisarkan dengan lumat Isi ikan bersama Bawang Besar serta Garam
  • Masukkan Adunan yang dikisar ke dalam mangkuk besar, Tuangkan Tepung Ubi dan Soda Bikarbonat, masukkan sedikit demi sedikit dan uli kan sehingga adunan tidak melekat ditangan. 
  •  Gaulkan adunan hingga sebati, dan gentel adunan menjadi bulat-bulat yang kecil. 
  • Panaskan minyak dan goreng sekejap. Kemudian, Cucukkan pada lidi dan bakar seketika.
  • Dan Siap
  • Sedia untuk dimakan bersama Sos Manis Pedas

Bahan-bahan untuk membuat Sos Manis Pedas

  • 5 Tangkai Cili Kering  
  • 2 Ulas Bawang Merah
  • 5 Ulas Bawang Putih
  • 4 Sudu Besar Gula - ikut tahap kemanisan yang anda suka
  • 5 Sudu Besar Tepung Ubi
  • 3 Cawan Air
  • Pewarna Merah - takperlu banyak
  • Garam

Cara-cara untuk menyediakan Sos Manis Pedas

  • Kisarkan Bawang Merah, Bawang Putih, Gula ,Garam bersama Cili Kering. 
  • Selesai mengisar, masukkan bahan-bahan ke dalam periuk, masak di atas dapur dengan api yang kecil. - tidak perlu guna minyak masak
  • Sementara itu, bancuh 5 Sudu Tepung Ubi dengan 3 Cawan Air dan letakkan sedikit pewarna merah
  • Masukkan Tepung yang di bancuh ke dalm periuk tadi. Kacau sehingga sos menjadi pekat dan warna berkilat. Perasakn manis/ masin ikut kesukaan individu
  • Dan Siap 


1 Response to "Resepi Lokching Satay Ikan "