Petang-petang ini, mari kita cuba resepi snek ringan yang tersangat la senang, dan sedap.
Bahan-bahan yang diperlukan juga sangat ringkas dan mudah didapati. Pada kebiasaannya, orang akan menggunakan ubi keledek putih.
Bahan-bahan Utama :
- 3 Biji Isi Kelapa Muda atau Ubi Keledek Putih *pilihan individu
- 1 Kilogram Gula Pasir
- Daun Pandan
- Air
- Kapur masakan
- Garam
- Minyak Masak *untuk menggoreng
Cara-cara penyediaannya:
- Sagat Isi kelapa muda / Ubi Keledek atau dihiris halus memanjang seperti tali.
- Rendamkan Ia ke dalam air kapur selama 1 jam. Angkat dan toskan.
- Apabila sudah ditoskan, Gorengkan ia dengan minyak masak yang panas
- Di kuali yang berasingan, Masak gula , sedikit air dan secubit garam hingga bertukar warna dan menjadi pekat. Masukkan Daun Pandan untuk mewangikan air gula.
- Masukkan isi kelapa / Ubi Keledek yang digoreng tadi ke dalam Gula dan dikacau rata.
- Masak lagi hingga kering.
- Kemudian, setelah sebati angkat dan masukkan ke dalam acuannya yang berbentuk bulat. Jangan lupa untuk menekannya sehingga padat.
- Akhir sekali sejukkannya. Simpan di dalam bekas yang kedap udara kerana dikhuatiri kuih cakar ayam ini akan lemau jika dibiarkan terdedah dengan udara (masuk angin).
0 Response to "Resepi Kuih Cakar Ayam Bersira"
Post a Comment