Mee Goreng Mamak , kami sudah kongsikan resepinya, Hari ini saya nak upkan resepi Mee Hailam pula. Mee Hailam adalah mee yang basah dan berkuah kicap. Pada asalnya mengikut sejarah , Masakan Mee Hailam ini berasal dari kalangan orang yang berbangsa Cina, dimana ia tidak pedas dan dilimpahi dengan sayur-sayuran . Mari kita lihat resepi Mee Hailam dari Dr Azima. Esok boleh cuba. Semoga ia memberikan manfaat kepada kalian semua.
Bahan-bahannya :
- 500 Gram Mee Kuning
- Minyak Masak
- 250 Gram Daging *Dihiris nipis dan cuci bersih Daging
- 10 Ekor Udang *size sederhana
- 1 Batang Fish Cake
- 2 Ulas Bawang Merah *dicincang halus
- 1 Biji Bawang Besar *dicincang halus
- 2 Ulas Bawang Putih *dicincang halus
- 1 Sudu Besar Lada Hitam*ditumbuk kasar
- 1 Sudu Besar Cili Giling
- 2 Sudu Besar Tepung Jagung(untuk pekatkan kuah) *bancuh dengan air rebusan
- 2 Sudu Besar Sos Tiram
- 2 Sudu Besar Kicap Manis
- 1 Biji Telur
- Sayur Bunga Kobis
- Sayur Sawi
- Lobak Merah *Dihiris
- Garam *secukup rasa
- Gula *secukup rasa
- Daun Sup & Daun Bawang
- Bawang Goreng
- Limau Nipis *menambah rasa masam (terpulang pada individu)
Cara-cara Penyediaan
- Tumis Bawang Merah , Bawang Putih , Cili Giling dengan sedikit Minyak Masak hingga wangi.
- Sementara itu, rebuskan Daging seketika dan biar Daging menjadi empuk. Kalau air kurang, tambahkan air lagi .
- Kemudian, masukkan Sedikit Air rebusan daging, Lada Hitam, Sos Tiram, dan Kicap. Biar mendidih sekejap.
- Setelah mendidih, Kita masukkan Udang dan Mee Kuning
- Masukkan kesemua Sayuran, Fish Cake serta Tepung Jagung yang telah dibancuh dengan air. Boleh gunakan air daripada rebusan daging tadi
- Apabila kuah sudah agak pekat, boleh pecahkan telur dan biar seketika sebelum menutup apinya.
- Kuah sedia dihidangkan bersama bahan-bahan hiasan yang lain. Boleh juga masukkan lada putih dan tambah telur sekiranya suka seterusnya bolehlah dihidangkan untuk keluarga anda.
Resepi kredit to Dr Azima, Facebook Page
0 Response to "Resepi Mee Kuning Hailam "
Post a Comment