Baru Balik dari Cuti di Terengganu musim cuti sekolah tempohari, teringat-teringat rasa nak cuba masak semula Nasi Dagang .Jika di Terengganu, memang sudah jadi kebiasaan bagi penduduk negeri Terengganu untuk mengambil sarapan berat seperti Nasi Minyak, Nasi Dagang dan Nasi Pulut Ikan Kering.Bagi kita yang tinggal di Kuala Lumpur , Lazimnya dapat menjamu menu masakan ini pada musim perkahwinan sahajaJom simpan dulu resepi ini, mungkin boleh cuba pada hari minggu ini.
Credit to Google |
Ramuannya adalah seperti berikut:
Bahan-bahan untuk Memasak Nasi Dagang
- 3 Cawan Beras Basmathi
- 1 Cawan Beras Pulut
- 3 Cawan Santan Cair
- 1 Cawan Santan Pekat
- Halba
- 3 Biji Bawang Merah *dihiris halus
- 2 Inci Halia *dihiris halus
- 3 Helai Daun Pandan
- Garam *secukup rasa
- Gula *secukup rasa
Cara-cara untuk memasak Nasi Dagang
- Rendam selama 2 jam Beras Basmathi dan Beras Pulut
- Setelah berakhir 2 jam tersebut, kukuskan kedua-dua beras selama 20 minit
- Sediakan bekas atau mangkuk yang besar, untuk satukan kedua-dua beras tersebut .
- Jangan lupa masukkan Daun Pandan terlebih dahulu.
- Perlahan-lahan masukkan Santan Cair , gaulkan sama sebati ( Beras Basmathi, Beras Pulut dan Santan) Sehingga lemak santan tadi mula meresap kedalam beras
- Kukuskan sekali lagi selama 20-30 minit *dapur api yang sederhana
- Setelah 10 minit berlalu, masukkan hirisan Bawang, Halia serta taburkan Halba ke dalam periuk kukusan dan tutup semula penutup periuk kukus
- Selama masak, masukkan Santan Pekat dan gaulkan sehingga nasi nampak berkilat dan rasa sebati ( lemak masin)
- Siap, mari kita sediakan Gulai Ikan Tongkol pula
- 1 Ekor Ikan Tongkol ( dipotong 4 bahagian)
- 1 Biji Santan Pekat
- 1 Asam Keping
- 1 Buku Gula Melaka
- 1 Sudu Kecil Perisa Maggi Ayam
- 1 Kuib Ikan Bilis
- Garam
- Rempah Gulai
- 1 Biji Bawang Besar *dikisar
- 2 Biji Bawang Putih *dikisar
- 1 Inci Halia *dikisar
- 1 Inci Lengkuas *dikisar
- 15 Tangkai Cili Kering *dikisar
- 1 Inci Kunyit Hidup *dikisar
- 1 Gengam Kelapa Parut *dikisar
- 5 Tangkai Cili Padi *ikut tahap kepedasan masing-masing
- 4 Biji Tomato
- 2 Biji Timun
Cara-cara untuk memaskGulai Ikan Tongkol
- Mula-mula, rebuskan 4 ketul Ikan Tongkol bersama Asam Belimbing dan sedikit garam hingga mendidih. Toskan dan Simpankan Air Rebusan Ikan untuk kegunaan selanjutnya
- Sementara, bolehlah mula menumis bahan-bahan yang dikisar, Santan, Asam Keping, Gula Melaka serta rempah gulai.
- Apabila masakan mula mendidih, masukkan Ikan Tongkol jangan terlalu mengacau, risau ikan hancur
- Masukkan Garam, Perisa Maggi Ayam, bersama Air Rebusan Ikan
- Terus biarkan mendidih sehingga 15-25 minit, Apabila mula masak, kuah masakan akan menjadi pekat.
- Masukkan Kuib Ikan Bilis, dan Gula secukup rasa
- Masukkan Cili Padi ,Tomato dan Timun
- Biar seketika, Padamkan Api.
- 2 Biji Timun *dipotong secara memanjang
- 2 Biji Bawang Merah *dihiris bulat
- 1 Biji Bawang Besar *dihiris bulat
- 1/2 Biji Nanas * dipotong secara memanjang
- 1 Sudu Besar Cuka Makanan
- Garam dan Gula * secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakan Acar
- Satukan semua bahan kedalam mangkuk yang besar, Gaulkan sehingga sebati.
0 Response to "Resepi Nasi Dagang Ikan Tongkol"
Post a Comment