- 5- 8 Biji Pisang Tanduk
- 1/2 Cawan Biji Sagu *cuci dan rendamkan dalam masa 3 minit
- Air secukupnya untuk merebus Pisang dan Sagu
- 1 Cawan Santan Pekat
- 2 Cawan Air
- 3 Sudu Besar Gula Merah / Gula Melaka
- 1/4 Cawan Gula Pasir
- 2 Helai Daun Pandan-*disimpulkan
Cara-cara untuk memasak :
- Buangkan kulit pisang dan hiris serong.
- Rebus Pisang Tanduk hingga separuh masak.
- Bila sudah empuk, angkat dan toskan. Jangan rebus lama sangat ya,risau pisangnya akan menjadi lembik
- Sementara tu, dalam periuk lain, didihkan air dan masukkan sagu yang telah di rendamkan tadi.
- Masak sehingga jernih semuanya. Setelah siap, tapiskan dan lalukan di bawah Air Paip. Ketepikan dulu.
- Di dalam periuk yg lain, satukan air dan santan pekat, masukkan sekali air gula merah yg sudah di tapis tadi dan gula pasir. Masak hingga hampir mendidih.
- Masukkan pisang tadi, sagu dan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
- Sesuai dihidangkan ketika waktu minum petang. Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Pengat Pisang Tanduk"
Post a Comment