Kita gunakan Udang pulak untuk rendang kita. Jom intai, ramuan-ramuannya.
Ramuan-ramuannya ialah :
- 1 Kilogram Udang * Size sederhana
- Minyak Masak
- 10 Biji Bawang Merah *dikisarkan
- 7 Biji Bawang Putih *dikisarkan
- 2 inci Halia & Lengkuas *dikisarkan
- 15 helai Cili Kering * dikisarkan
- 7-10 biji Cili Api *terpulang pada individu *dikisarkan
- 5 Batang Serai * Diketuk/Ditiitk
- 1-2 Keping Asam Gelugor ( Asam Keping la)
- Kerisik
- Jintan Putih
- Santan
- Garam
- Gula melaka
- Daun Kunyit (dihiris halus)
Langkah-langkahnya ialah :
- Kisarkan bahan-bahan yang perlu dikisar terlebih dahulu dengan minyak masak.
- Tumiskan Jintan Putih dan bahan-bahan yang dikisarkan tadi sehingga garing dan wangi
- Masukkan Santan , Kerisik , Asam Keping, Gula Melaka dan Serai. Kacau bahan-bahan dan gaul sehingga sebati. Masak dan biarkan ia menjadi separa kering.
- Kemudian, masukkan Garam secukup rasa serta Udang dan biarkan Udang masak (Jangan terlalu lama, kerana untuk mengelakkan udang menjadi kecut dan tidak juicy)
- Setelah hampir masak, boleh kita taburkan daun kunyit yang telah direcik halus keatas rendang.
- Kacau seketika , dan Rendang siap untuk dihidangkan bersama Nasi Putih, Pulut atau Nasi Minyak
0 Response to "Resepi Rendang Udang Mabeles"
Post a Comment