Bahan-bahannya adalah
- 1/2 Kilo Ekor Lembu
- Satu Sup Bunjut
- 2 Batang Kayu Manis
- 3 Biji Bunga Lawang
- 3 Biji Buah Pelaga
- 3 Biji Bunga Cengkih
- 6 Ulas Bawang Merah - *dimayang
- 3-4 Ulas Bawang putih -*dimayang
- 2 Inci Halia -*dimayang
- Air secukupnya
- Garam dan Lada Hitam *secukup rasa
- 1 Biji Tomato
- 1 Batang Saderi *potong serong
- 1 Pokok Daun Ketumbar – *potong sepanjang 3 cm
- Daun Bawang dan Daun Sup *secukup rasa
- 2 Biji Limau Nipis
- Rebus ekor lembu sampai mendidih, buang air rebusan pertama selepas itu rebus sekali lagi dengan air baru sampai empuk. Reneh sehingga daging dengan tulang nampak sudah renggang
- Apabila sudah empuk masukkan sup bunjut, taburkan garam dan lada hitam secukup rasa dan rebus lagi sekali untuk 30 minit
- Sambil-sambil tu, tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sampai naik bau, angkat dan masukkan dalam rebusan tulang
- Dengan menggunakan minyak yang sama, Goreng Bawang dan Halia sampai layu dan masukkan dalam sup.
- Masukkan Daun Ketumbar dan Tomato yang dibelah empat, didihkan selama 10 minit
- Akhir sekali masukkan saderi yang di potong serong dan boleh padamkan api
- Untuk hidangan, Taburkan Daun sup , Daun bawang dan Bawang goreng. Nak tabur hirisan cili padi pun boleh. Jika suka kan kepedasan.
- Jangan lupa perah asam limau tau
- Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Sup Ekor Simple"
Post a Comment