Bahan-bahan yang diperlukan
- Seekor ayam - dipotong 24 bahagian
- 1 Biji Bawang Besar - dihiris membulat
- 10 Biji Bawang Merah - dikisar
- 5 Ulas Bawang Putih - dikisar
- 1 Halia - dikisar
- 1 Sudu Besar Cili Kisar atau Serbuk Cili
- 1 Sudu Kecil Jintan Manis
- 1 Sudu Kecil Jintan Putih
- 3 Sudu Besar Rempah Kari Daging
- 1 Sudu Kecil Serbuk kas-kas - kat Pasaraya Mydin ada , kalau tak ada pun apa
- 1 Sudu Kecil Garam Masala
- 1 Sudu Kecil Serbuk Kunyit
- Air Perahan Limau Nipis - 4 biji
- 2 Tangkai Daun Kari
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Cili Merah - untuk hiasan
- Pertama, Perapkan selama lebih kurang 30 minit Ayam bersama Garam, Cili dikisar , Bawang Merah , Bawang Putih, Serbuk kunyit dan Air Perahan Limau Nipis
- Setelah selesai 30 minit, Goreng ayam yang diperap hingga masak, Tos dan ketepikan
- Didalam kuali, Tumiskan Bawang besar yang dihiris, Rempah Kari, Jintan Manis dan Jintan Putih.
- Apabila tumisan itu telah naik bau wangi, bolehlah masukkan Ayam yang digoreng tadi, Daun Kari dan sedikit air
- Taburkan Garam dan Gula secukup rasa.
- Biarkan lebih kurang 10 minit lagi di dapur hinga menjadi kering sedikit, boleh la padam kan api dan sedia dihidang
0 Response to "Resepi Ayam Goreng Masala"
Post a Comment