Resepi Ayam Goreng Masala

okay nama pun 1 Malaysia, Hari ini kita kongsikan resepi untuk menggoreng Ayam ala Masala yang berkuah kering sedikit dan rasanya seperti berempah serta pedas sedikit. Sememangnya enak dmakan bersama Nasi Putih, Nasi Beryani dan Capati. Selamat Mencuba.




Bahan-bahan yang diperlukan
  1. Seekor ayam - dipotong 24 bahagian
  2. 1 Biji Bawang Besar - dihiris membulat
  3. 10 Biji Bawang Merah - dikisar
  4. 5 Ulas Bawang Putih - dikisar
  5. 1 Halia - dikisar
  6. 1 Sudu Besar Cili Kisar atau Serbuk Cili
  7. 1 Sudu Kecil Jintan Manis
  8. 1 Sudu Kecil Jintan Putih
  9. 3 Sudu Besar Rempah Kari Daging
  10. 1 Sudu Kecil Serbuk kas-kas - kat Pasaraya Mydin ada , kalau tak ada pun apa 
  11. 1 Sudu Kecil Garam Masala
  12. 1 Sudu Kecil Serbuk Kunyit
  13. Air Perahan Limau Nipis - 4 biji
  14. 2 Tangkai Daun Kari
  15. Gula secukup rasa
  16. Garam secukup rasa
  17. Air secukupnya
  18. Cili Merah - untuk hiasan
Cara-caranya untuk memasak Ayam Goreng Masala
  1. Pertama, Perapkan selama lebih kurang 30 minit Ayam bersama Garam, Cili dikisar , Bawang Merah , Bawang Putih, Serbuk kunyit dan Air Perahan Limau Nipis
  2. Setelah selesai 30 minit, Goreng ayam yang diperap hingga masak, Tos dan ketepikan
  3. Didalam kuali, Tumiskan Bawang besar yang dihiris, Rempah Kari, Jintan Manis dan Jintan Putih.
  4. Apabila tumisan itu telah naik bau wangi, bolehlah masukkan Ayam yang digoreng tadi, Daun Kari dan sedikit air
  5. Taburkan Garam dan Gula secukup rasa.
  6. Biarkan lebih kurang 10 minit lagi di dapur hinga menjadi kering sedikit, boleh la padam kan api dan sedia dihidang

0 Response to "Resepi Ayam Goreng Masala"

Post a Comment