Bahan-bahan untuk resepi ini adalah
- 300 Gram Daging Batang Pinang (di potong nipis dan di perap )
- 1/2 Biji Cili Capsicum Hijau
- 1/2 Biji Cili Capsicum Merah
- 1/2 Biji Cili Capsicum Kuning
- 1 Tomato
- 4 Ulas Bawang Putih
- 1/2 Inci Halia
- 2 Sudu Besar Sos Tiram
- 1 Sudu Besar Sos Hoisin
- 1 Sudu Kicap Manis
- Serbuk Lada Sulah
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sedikit Daun Ketumbar
- Sedikit Daun Bawang
- 1/2 Cawan Air
- 1 Sudu Besar Minyak Bijan
- Minyak Masak
Cara-cara nya
- Hiris daging mengikut uratnya , kemudian Perapkan daging bersama Kicap, Sos Tiram, Sos Hoisin, Minyak Bijan, Lada Sulah dan Halia selama 30 minit. Jika ia diperap semalaman lagi lazat.
- Selepas lebih kurang 30-45minit berlalu, Panaskan kuali, tumiskan bawang putih. bersama sayur capsicum. Masak sehingga sayur menjadi sedikit layu tetapi masih rangup.
- Sementara itu, boleh la menggoreng daging dikuali yang sebelah. Tambahkan sedikit air. Tetapi jangan goreng sehingga overcook.
- Ketika daging masih kemerah-merahan, boleh masukkan sayur Capsicum yang digoreng mayang tadi.
- Tambah Garam dan Gula secukup rasa
- Setelah itu, bolehla taburkan Daun Ketumbar dan Daun Bawang keatas hidangan.
0 Response to "Resepi Daging Goreng Masak Kicap Chinese Style"
Post a Comment