Bahan-Bahan untuk Adunan Tepung - Shell Pie Tee
- 1 Cawan Tepung Beras
- 2 Sudu Besar Tepung Gandum
- 2 Sudu Besar Tepung Jagung
- 1 Biji Telur
- 350 ml Air
- Garam *secukup rasa
- Minyak masak *untuk menggoreng
Cara-cara untuk bancuhan tepung Pie Tee
- Kisar semua bahan diatas sehingga sebati
- Tetapi mesti ingat supaya Adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair
- Jika terlalu pekat, shell Pie Tee akan tebal dan keras dan
- Jika terlalu cair, shell Pie Tee akan menjadi nipis dan sangat rapuh
- Panas kan minyak, dan sediakan acuan untuk menggoreng cengkerang (shell)Pie Tee
- 1 Biji Sengkuang - dihiris memanjang dan nipis
- 1 Batang Lobak Merah - dihiris memanjang dan nipis
- 1 Batang Timun - dihiris memanjang dan nipis
- 3 Ulas Bawang Merah - dikisar
- 3 Ulas Bawang Putih - dikisar
- Udang Kering - direndam jadi lembut dan kisar
- Bawang Goreng
- Tumis Bawang Merah dan Bawang Putih
- Masukkan Udang Kering, tumis ketiga-ketiga bahan sehingga wangi
- masukkan Sengkuang, Timun dan Lobak Merah, Masak sekejap sahaja.
- Taburkan Garam dan Gula secukup rasa.
- Sejukkan dan Masukkan/ Sumbat dalam Shell Pie Tee
- Jangan lupa taburkan Bawang Goreng untuk menambahkan kesedapan Pie Tee.
0 Response to "Resepi Pie Tee Singapore"
Post a Comment