Resepi Ayam Szechuan Kacang Gajus
Bahan-bahan untuk resepi adalah
- 3 Keping Dada Ayam (bahagian lain pun boleh kalau suka)
- 2 Sudu Besar Kicap Manis cap kipas udang
- 2 Sudu Sos Tiram
- Segenggam Kacang Gajus (cashewnuts)
- 10 Batang Cili Kering -direndam dan potong satu inci dan tos kering
- 4 Biji Bawang Putih - diketuk
- 2 Biji Bawang Besar - dibelah empat dan dicerai-ceraikan
- 2 Inci Halia Muda - dihiris nipis nipis
- 1 Sudu Besar Tepung Jagung - dibancuh dengan air
- Minyak Bijan
- Minyak Masak
Cara membuatnya:
- Bersihkan Ayam - potong dadu
- Panaskan kuali dan minyak. Bolehla mula untuk menggoreng Cili Kering sehingga garing.
- Angkat dan Toskan Cili kering yang garing itu.
- Panaskan kuali dan minyak lagi sekali, tumiskan Bawang Putih dan Halia Muda.
- Masukkan isi ayam dan gaulkan sebati bersama Bawang putih dan halia muda, kemudian masuk kan Kicap Manis dan Sos Tiram terus gaul hingga rata.
- Pelahan kan api dan masukkan Bawang Besar , serta air bancuhan tepung jagung.
- Gaul pantas hingga nampak air tepung tadi menjadi pekat dan sebati dengan ayam.
- Selepas itu, masukkan Cili kering yang digoreng tadi, bersama kacang gajus dan titiskan beberapa titik minyak bijan.
- Selamat Mencuba.
0 Response to "Resepi Ayam Szechuan Kacang Gajus"
Post a Comment