Ayam Szechuan Ala Thai pasti tidak mengecewakan, Mari kita tengok resepi ini.
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 3 Ketul Isi Dada Ayam - |*dihiris
- 2 Sudu Besar Tepung Jagung
- 1/2 Sudu kecil Serbuk Lada Hitam
- 1 Sudu Besar Taucu
- ½ Biji Bawang Besar |*dihiris
- 4 Ulas Bawang Putih |*dihiris
- 1 Sudu Kecil Kicap Pekat Manis
- Gula |*secukup rasa
- 2 Sudu Kecil Serbuk Cili Thai
- 1/2 Cawan Kacang Tanah/ Gajus Goreng
- 8 Tangkai Cili Kering
- Sedikit daun bawang
- Minyak untuk menumis dan menggoreng
Cara-cara untuk memasaknya :
- Di dalam mangkuk, gaul sekata isi ayam bersama tepung jagung dan serbuk lada hitam. Ketepikan.
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Apabila panas, goreng ayam sehingga warna perang keemasan angkat, tos dan ketepikan.
- Tuangkan sedikit minyak lebih kurang empat sudu makan, kemudian goreng cili kering hingga wangi dan garing, angkat dan ketepikan.
- Setelah itu tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih, daun bawang hingga wangi. Masukkan taucu, kicap pekat manis, gula dan serbuk cili Thai, kacau sebentar.
- Akhir sekali masukkan ayam, kacang tanah dan cili kering, gaul rata kemudian tutupkan api. Hidangkan segera semasa masih panas.
0 Response to "Resepi Ayam Szechuan Ala Thai"
Post a Comment