Bahan untuk Adunan Doh - Pau
- 400 gram Tepung gandum
- 1/2 peket Yis Mauripan (yang telah dikembangkan dengan air suam)
- 2 sudu besar Gula Pasir
- 1 sudu Majerin
- 2 sudu Susu Tepung
- Sedikit Garam (secukup rasa)
- Sedikit air untuk mencanai doh
- Pertama, tuangkan setengah paket Yis Mauripan dengan Air Suam dan satu sudu kecil Gula Pasir, kacau sehingga larut dan biarkan ia hingga berbuih.
- Masukkan Tepung ke dalam mangkuk, buat lubang masukkan semua bahan-bahan dan uli hingga lembut.
- Biarkan doh rehat seketika di dalam lebih kurang 30 minit. Bila doh mengembang, lenyekkan doh perlahan untuk buang angin. Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.
- Biarkan doh sampai mengembang sehingga seganda.
- Goreng Doh Pau dengan minyak penuh (deep fried) supaya pau masak rata dengan gunakan api yang sederhana.
- Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
- Bila sudah sejuk, boleh belah dua pau (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis, timun dan hirisan telur rebus.
- Siap untuk dihidang. Mudah kan..
Cara-cara untuk menyediakan Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahannya
- Ikan Bilis - *dibasuh, digorengkan garing
- Cili Kering *kisarkan
- Bawang Merah *kisarkan
- Bawang Putih *kisarkan
- Sedikit belacan *kisarkan
- Jus Asam Jawa
- Minyak Masak
- Garam dan Gula *secukup rasa
Cara-caranya adalah
- Panaskan kuali, masukkan Bahan-bahan yang telah dikisar dan biarkan sampai garing sehingga naik minyak.
- Masukkan Gula,Garam dan Air Asam Jawa.
- Masukkan Bawang besar yang dipotong dadu serta Ikan Bilis yang telah digoreng awal tadi.
- Gaul sehingga sebati dan biarkan sehingga kering.
- tutup api.
0 Response to "Resepi Bunger Malaysia ( Pau Goreng)"
Post a Comment