Hah, Hari ini hari gaji, so makan besar sikit la..Kita masak Ketam ok..hehehe
Bahan Utama
- 3-5 Ekor Ketam
- 2-3 sudu besar Cili Kering *yang dikisar
- 1 sudu besar Rempah Kari
- 2 sudu besar Sos Cili
- 1 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu besar Sos Tomato
- 3 sudu besar Madu *dibancuh dgn sedikit air
- Sedikit Daun Ketumbar/Daun Sup *dihiris
- Daun Kari
- 1 biji Tomato *dibelah 4)
- Garam *secukup rasa
- Gula *secukup rasa
- Air *secukupnya
- 1 Labu Bawang Besar
- 3 Ulas Bawang Putih
- 1 Inci Halia
- 2 Batang Serai
- Bersihkan ketam serta perapkan dengan Serbuk Kunyit dan Garam selama 10 minit . Kemudian, goreng sehingga kekuningan.
- Sementara itu, kisarkan bahan-bahan yang perlu dikisar.
- Selepas itu, panaskan Minyak masak dan tumis Cili kering dan bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan Rempah Kari dan kacau sebati.
- Masukkan Sos Cili, Sos Tomato, Sos Tiram, dan sedikit air. Biarkan kuahnya mendidih.
- Setelah kuah agak kering, masukkan Madu dan Ketam yang sudah digoreng tadi. Gaulkan.
- Jangan lupa masukkan Daun Kari, Ketumbar atau Daun Sup serta Tomato.
- Jika kurang manis atau masin, tambahlah garam dan gula secukupnya.
- Sudah Siap, sedia dihidangkan.
0 Response to "Resepi Ketam Madu Berempah"
Post a Comment