Kredit to secukuprasa |
Bahan-bahannya adalah
- 6 Ketul Drumet - Jenama Ayamas
- 3 Ulas Bawang Merah - ditumbuk
- 2 Ulas Bawang Putih - ditumbuk
- 1 Sudu Kecil - Air Asam Jawa
- 1/2 Inci Halia - ditumbuk
- 5 Biji Cili Padi - ditumbuk
- 1 Batang Serai - diketuk
- 4 Helai Daun Limau Purut
- 4 Sudu Besar - Cili Kisar
- 1 Sudu Besar Sos Tomato
- 1 Sudu Besar Sos Cili
- 1 Sudu Besar Sos Tiram
- Garam dan Gula - secukup rasa
- Air Secukupnya
- Minyak masak untuk menumis
- Pertama, Gorengkan Drummet Ayam terlebih dahulu, dan toskan. Biarkan ia ditepi seketika.
- Panaskan Minyak dan tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan garing
- Masukkan Cili Kisar, Daun Limau Purut dan Serai, Kacau dan biar kan cili masak dan pecah minyak
- Kemudian masukkan sos Cili, Sos Tomato, Soso Tiram, Pati Asam Jawa dan Garam dan Gula, Kacau sehingga rata
- Tambahkan sedikit air untuk berkuah sedikit, biarkan ia mendidih seketika
- Baru la, masukkan Ayam Drummet yang telah digorengkan tadi dan kacau sehingga sebati
- Padamkan Api dapur dan boleh dihidangkan.
0 Response to "Resepi Drummet Paprik Ayamas"
Post a Comment