Bahan-bahan
- 2-3 Ketul Ikan Talang Masin *dihiris dadu size sederhana
- 1 mangkuk Air Asam Jawa yang cair
- 1 labu Bawang Besar *dihiris nipis
- Cili Merah
- Sedikit minyak untuk tumis
- Gula *secukup rasa
Bahan untuk tumbuk
- 3 ulas Bawang Merah
- 5 ulas Bawang Putih
- 10 Tangkai Cili Padi
Cara penyediaan resepi ini
- Goreng ikan talang masin hingga garing. Buang sedikit minyak gorengan dalam kuali sehingga tinggal dalam 2-3 sudu besar, Goreng sedikit Bawang Merah. Seterusnya, angkat bersama-sama Ikan Masin dan letak ditepi dahulu
- Tumis bahan tumbuk sehingga garing dan wangi.
- Masukkan air asam, dan sedikit gula secukup rasa
- Bila mendidih, Masukkan Ikan Talang goreng tadi dan bawang potong. Biar seketika dan boleh lah ditutup api.
- Dah Siap, amat sesuai dimakan bersama nasi putih yang panas-panas. Gerenti tidak cukup satu pinggan, mesti tambah punya.
0 Response to "Resepi Ikan Talang Kuah Asam"
Post a Comment