Resepi Ikan Talang Kuah Asam

Resepi seperti ini sentiasa berjaya memikat perut Si Suami, Cuba lah.



Bahan-bahan

  • 2-3 Ketul Ikan Talang Masin *dihiris dadu size sederhana 
  • 1 mangkuk Air Asam Jawa yang cair 
  • 1 labu Bawang Besar *dihiris nipis
  • Cili Merah
  • Sedikit minyak untuk tumis
  • Gula *secukup rasa

Bahan untuk tumbuk

  • 3 ulas Bawang Merah
  • 5 ulas Bawang Putih
  • 10 Tangkai Cili Padi 

Cara penyediaan resepi ini

  1. Goreng ikan talang masin hingga garing. Buang sedikit minyak gorengan dalam kuali sehingga tinggal dalam 2-3 sudu besar, Goreng sedikit Bawang Merah. Seterusnya, angkat bersama-sama Ikan Masin dan letak ditepi dahulu
  2. Tumis bahan tumbuk sehingga garing dan wangi.
  3. Masukkan air asam, dan sedikit gula secukup rasa
  4. Bila mendidih, Masukkan Ikan Talang goreng tadi dan bawang potong. Biar seketika dan boleh lah ditutup api. 
  5. Dah Siap, amat sesuai dimakan bersama nasi putih yang panas-panas. Gerenti tidak cukup satu pinggan, mesti tambah punya.

0 Response to "Resepi Ikan Talang Kuah Asam"

Post a Comment